Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HEROJI I POBEDNICI, ŽRTVE I GUBITNICI

Bista kraljice Natalije

Karađorđa, Tita, kraljicu Nataliju, Nikolu Teslu u bronzi, kamenu ili nekom drugom materijalu mogu da vide posetioci izložbe u Istorijskom muzeju Srbije. Autori skulptura poznatih ličnosti iz 19. i 20. veka su, pored ostalih, i Olja Ivanjicki, Milić od Mačve, Radoje Milošević.

Izložba „O herojima i pobednicima, žrtvama i gubitnicima“ otvorena je juče u Istorijskom muzeju Srbije.

Postavka obuhvata skulpture, biste, reljefe i figurine poznatih ličnosti 19. i 20. veka.

Posetioci imaju priliku da vide Karađorđa, Uzun Mirka Apostolovića, Josipa Broza Tita, kralja Petra II Karađorđevića, kralja Aleksandra II Karađorđevića, kraljicu Nataliju, Nikola Teslu, zatim dela „Streljanje majke“, „Bogalj“, „Vojni invalid“, „Golgota“, „Otpor“ i mnoge druge.

kralj Petar

Autori dela su Petar Ubavkić, Olja Ivanjicki, Milić od Mačve, Đorđe Jurišić, Stevan Dukić, Radoje Milošević, Božidar Obradović…

Postavka, koja obuhvata oko 80 skulptura, je podeljena je u nekoliko segmenata: „Heroji i pobednici“, „Žrtve i gubitnici“, „Vladari“, „Od događaja do simbola“ i „Stvaraoci“.

Direktorka IMS-a Ana Stolić rekla je, otvarajući izložbu, da je postavka realizovana na osnovu kataloga ove zbirke i ima za cilj da prikaže javnosti šta Muzej poseduje, kao i da većina dela bude prikazana odjedanput, jer ih nikada ne prezentuju na taj način.

Stolićeva je istakla da je tokom organizovanja postavke pokrenut niz pitanja, kao što su: ko su heroji, pobednici, a ko žrtve i gubitnici naše istorije, da li neki vladari, političari, stvaraoci i žrtve žive večno zato što su zadužili svoj narod i zemlju ili su, kao drugi, potonuli u zaborav zbog toga što je neko posle njih odlučivao o njihovom doprinosu u istoriji, da li istoriju stvarno pišu samo pobednici i da li pobednik može da bude u isto vreme žrtva i gubitnik.

Na taj način su se pojedine ličnosti našle istovremeno u grupama „Pobednici i heroji“ i „Žrtve i gubitnici“, kao na primer Karađorđe, Titova bista je u grupi pobednika, dok je ona Zorana Đinđića istovremeno u grupama „Stvaraoci“ i „Žrtve i gubitnici“.

U večeri Noći Muzeja postavka će biti „obogaćena“ još jednim segmentom, a to su posmrtne maski izrađene u gipsu, bronzi, terakoti, drvetu koja će ostati sve do kraja trajanja izložbe, odnosno do kraja juna meseca.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *