Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PESNIKINJI ANI RISTOVIĆ DISOVA NAGRADA

ČAČAK – Pesnikinja Ana Ristović (42) ovogodišnja je dobitnica Disove nagrade Gradske biblioteke i Grada Čačka.

Ana Ristović je do sada je objavila pet zbirki pozezije i dobila više domaćih i stranih nagrada medju kojima su „Branko Miljković“, „Milica Stojadinović Srpkinja“ i nemačka nagrada za evropske pesnike „Hubert Burda“.

Disova nagrada biće uručena 23. maja, na završnoj svečanosti pesničke manifestacije „Disovo proleće“ koja se ove godine odražva 51. put, pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture Srbije.

Upravnica Gradske biblioteke u Čačku Danica Otašević najavila je da će tokom te manifestacije stota godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata biti obeležena tribinama o pesnicima Milutinu Bojiću i Vladislavu Petkoviću Disu koji su stradali u tom ratu.

„Disovo proleće“ obeležiće i 150 godina od rodjenja komediografa Branislava Nušića, a održaće se i nekoliko književnih promocija, medju kojima i Matije Bećkovića i ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Gorana Gocića.

Pesnička manifestacija „Disovo proleće“ održava se u Čačku od 1964. godine u čast poezije Vladislava Petkovića Disa (1880-1917). U okviru te manifestacije dodeljuje se Disova nagrada, za trajan doprinos srpskom pesništvu i zaokružen pesnički opus.

Izvor:Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *