Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA O ANDRIĆU U ŠPANIJI

U Gradskoj biblioteci Valjekas u Madridu ambasador Republike Srbije Danko Prokić 8. novembra je otvorio izložbu “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata“, saopšteno je iz Muzeja grada Beograda.

Ko je kome pomogao, pisac diplomati ili obratno, tema je ove studijske izložbe koja je tokom 2011. godine, u čast 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost i 120 godina od Andrićevog rođenja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Beograda, gostovala u mnogim evropskim gradovima – u italijanskoj Gorici, u Trstu i Trevizu, Budimpešti, Bukureštu, Temišvaru, Solunu, Lajpcigu, Minhenu i Frankfurtu, Parizu, a sada i Madridu, gradu za koji je Andrić bio vezan i svojom diplomatskom misijom i književnim stvaralaštvom.

Andrić je 1928. i 1929. godine bio na službi u Madridu, u vreme proslave velikog i značajnog jubilej povodom 100 godina od smrti velikog slikara Franciska Goje, u Muzeju Prado.

Nobelovac je mesecima nedeljom odlazio u Prado da posmatra Gojine radove i iz tog neobičnog duhovnog susreta dve kulture i dva udaljena vremena, nastalo je čuveno Andrićevo delo ““Razgovor s Gojom“, njegov poetski, duhovni i filozofski traktat, koji će se uskoro pojaviti u prevodu na španski jezik. Andrić je čitao španske pisce u originalu, a Servantesov “Don Kihot“, staro i retko izdanje koje je sebi nabavio u Madridu, uvek je bio uz njega u trenucima misaonih i stvaralačkih napora.

Ova izložba će boraviti šest meseci u tri biblioteke Madrida, a onda će putovati po drugim gradovima Španije.

U ime Muzeja grada Beograda, otvaranju je prisustvovala muzejski savetnik, autor izložbe Tatjana Korićanac uz predstavnike gradske vlasti i zvaničnike opštine Madrida.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *