Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OPERA U NIŠU

Nišlije će na proleće, nakon četiri decenije, ponovo moći da uživaju u operskim predstavama. Predlog predsednika Skupštine grada, Mileta Ilića da se opera vrati Nišu, finansijski će podržati ministarstvo kulture i gradska vlast.

Predlog da se opera, posle četrdeset godina, vrati u Niš potekao je od predsednika Skupštine grada, Mileta Ilića, koji se za postojanje operske kuće u Nišu zalagao i pre petnaest godina. Danas Niš ima više i muzičara i finansijskih mogućnosti da se ta zamisao ostvari.

O tome da li je Nišu potrebna operska scena i da li ovaj grad ima opersku publiku, mišljenja građana su podeljena: neki smatraju da Niš nema opersku publiku, drugi – da je opera itekako potrebna, što se vidi iz gostovanja drugih opera iz republike ili odlazaka publike u susedne zemlje, u tzv. operski turizam.

Direktor Beogradske opere, Dejan Savić, kaže da za formiranje opere u Nišu nisu potrebna velika ulaganja, a uz postojeće potencijale moguće je stvoriti autentičnu opersku scenu.

Savić smatra da bi opera trebalo da radi po principu „stađone“, što znači da bi radila jednu produkciju koja bi se igrala onoliko puta koliko ima zainteresovane publike, a zatim bi gostovala u regionu.

Niš – evropski grad

Inicijator ponovnog uspostavljanja operske scene u Nišu, kao i pre deceniju i po, predsednik skupštine grada Mile Ilić, kaže da grad osim komunalnog, mora da se razvija i u kulturnom smislu. Prema njegovim rečima, ostvarivanje te ideje uklapa se u koncept razvoja Niša kao modernog evropskog grada. ″Niš ima i dovoljno kadrova i odgovarajući prostor, kao i dovoljno materijalnih mogućnosti da ovu ideju sprovede do kraja″, naglašava Ilić.

Prve operske predstave biće postavljene na sceni niškog narodnog pozorišta, koja će biti adaptirana. ″Niš ima svoju opersku publiku, ali treba odnegovati i i nove generacije″, kaže upravnica Narodnog pozorišta u Nišu, Biljana Vujović. To se, po njenom mišljenju, najlakše može postići novim i zanimljivim sadržajima.

Iako će u budžetu grada od sledeće godine biti izdvajano i za finansiranje opere, za šta je potrebno oko deset miliona dinara godišnje, i republika je spremna da u tome učestvuje.

″Mi ćemo svakako odgovoriti na konkretne projekte, afirmišući potrebu da i Niš i neki drugi važni centri u Srbiji predstave nešto što je važno za kulturu″, rekao je ministar kulture, Nebojša Bradić.

Prva predstava niške opere očekuje se na proleće naredne godine, a prava vrednost ostvarivanja ove ideje, smatraju inicijatori, pokazaće se u narednih pet godina kada će Niš biti prepoznatljiv po kvalitetnoj operskoj sceni.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *