Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U ERMITAŽU I DELA IZ 20. VEKA

Čuveni ruski državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu otvoriće do kraja 2014. sopstveni muzej savremene umetnosti. Novi muzej će biti smešten u zdanju Generalštaba ruske vojske na Dvorcovom trgu, sagrađenom 1819-1829. godine po projektu arhitekte Karla Rosija, preneo je „Glas Rusije“.
U osnovu stalne postavke ući će radovi koji su već bili deo kolekcije ovog muzeja, a to su, između ostalog, platna iz kolekcija poznatih ruskih mecena – Sergeja Ščukina i Ivana Morozova.

Iako je još pre petnaest godina istočno krilo Generalštaba predato Ermitažu, zapadno i danas pripada vojsci, radovi su započeti pre svega dve godine.

Posle restauracije fasade, u muzeju je urađen program „Veliki Ermitaž“, koji predviđa potpunu restauraciju istorijskog kompleksa i njegovo uključivanje u jedinstveni muzejski prostor zajedno sa Zimskim dvorcem i delom Dvorcovog trga.

Na konkursu je pobedio projekat poznate peterburške radionice, koja je predložila najzanimljiviju koncepciju prilagođavanja ovog spomenika arhitekture muzejskoj svrsi.

Da bi se povećao izložbeni prostor, unutrašnja dvorišta će biti natkrivena staklenim krovovima i pretvorena u veliku anfiladu, tako da će gornji spratovi dobiti prirodno osvetljenje.

„Prva faza rekonstrukcije biće završena u decembru 2010. godine. Potpuni završetak projekta očekuje se 2014. godine, kad će zgrada Generalštaba postati glavni prostor za izlaganje umetnosti XIX i XX veka“, rekao je direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski.

„Imaćemo sale posvećene Faberžeu, istoriji numizmatike, specijalni deo za nagrade, specijalna sala Malteškog krsta, specijalna sala masonske tematike. Tamo će biti početak galerije u sećanje na mecene Ščukina i Morozova, francuska umetnost 19. veka, početak impresionizma i Roden. Biće i jedna sala u koju ćemo smestiti umetnost 20. veka. Tu će biti sala italijanske skulpture, kojih imamo u ogromnom broju, sale savremene umetnosti u kojima će biti izložene instalacije Kabakova i još neke postavke“, objasnio je on.

Direktor Ermitaža planira da u novoj zgradi predstavi izložbe dela najvećih zapadnih kolekcija savremene umetnosti – pariskog Centra „Pompidu“ i njujorškog MOMA.

Izvor: Blic Online/DCA/JP Foto: Beta/AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *