Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEČJA KNJIŽEVNOST NA INTERNETU

„Mala biblioteka“ je sajt koji se bavi srpskim jezikom i književnošću za decu. Na stranicama „Male biblioteke“ nalaze se srpske narodne pesme, priče o svetom Savi, stihovi čika-Jove Zmaja, Miroslava Antića.

Tim mladih ljudi i roditelja iz Londona i Beograda pokrenuo je sajt za decu Mala biblioteka, koji se bavi srpskim jezikom i književnošću za decu u interaktivnim oblicima dostupnim preko interneta.
Izjave Dejana Matića i Nedeljke Perišić

Mala biblioteka pokrenuta je sa idejom da našim porodicama i deci u rasejanju omogući lakše učenje jezika u svim uzrastima, istovremeno da i deci u Srbiji zanimljivim sadržajima približi knjigu.

Na stranicama biblioteke možete čitati srpske narodne pesme, priče o svetom Savi, stihove čika-Jove Zmaja, Miroslava Antića, Milovana Danojlića i čuti neke od pesama, u interpretaciji samih pesnika.

Možete pronaći i dela stvaralaca mlađe generacije poput SMS priča Igora Kolarova, koje su pročitali glumci.

„Cilj nam je bio da iskoristimo internet kao jednu veliku tehnološku mogućnost i da knjige na srpskom jeziku namenjene deci budu što dostupnije svuda u svetu. U tom smislu nam je vrlo važna saradnja sa našim piscima“, objašnjava Dejan Matić.

Jedan od zadataka Male biblioteke jeste učenje jezika i briga o jeziku.

„Čuva njegov duh, lepotu, raznovrsnost. To bi otprilike značilo da mi brinemo o njegovim rečima, zatim o pisanim i govornim oblicima, pravopisu i oba pisma koja koristimo. Takođe se trudimo da izbegnemo strane reči i izraze“, rekla je Nedeljka Perišić.

U obliku elektronske i zvučne knjige, dostupna su i dela svetske literature. Na sajtu su i drugi zanimljivi sadržaji: snimci pozorišnih predstava, kratki filmovi i igrice.

Da biste postali član Male biblioteke potrebno je samo da se registrujete. Sadržaji su uglavnom besplatni, a oni koji to nisu mogu se dobiti za jedan kliker. Mala biblioteka već ima članove u oko 50 zemalja.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *