Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANI ZORANA RADMILOVIĆA

Zajecarsko-pozorište.jpg

Vinskom poezijom i promocijom knjige „Kafanski biseri“ u Zaječaru počeli 19. po redu „Dani Zorana Radmilovića“. Pored pozorišnih predstava, manifestaciju prate i druge kulturne priredbe.

Veče vinske poezije i promocija knjige „Kafanski biseri“ Jakova Grobareva, o kojoj će, osim autora, govoriti i Slobodan Jović, bili su uvertira za početak 19. pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“, koji će u zaječarskom pozorištu trajati do 16. oktobra.

Festival je otvorio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, a prigodnu besedu održao je dramski pisac Dušan Kovačević.

Iste večeri, ali van takmičarskog dela, nastupili su beogradski Zvezdara teatar sa predstavom „Generalna proba samoubistva „, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića.

Narednih večeri, u takmičarskom delu, predstaviće se sarajevski Kamerni teatar 55 predstavom „Žaba“, šabačko pozorište izvešće komad „Događaj u stanu br. 2“, a ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda, predstavu „Pokojnik“ Branislava Nušića.

Do kraja festivala, publika će videti i dve predstave Ateljea 212 iz Beograda – „Čekaonica“ i „Pazarni dan“.

Takmičarski deo ove pozorišne smotre će, naredne subote, 16. oktobra, zatvoriti domaćini, glumci pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, koji će izvesti komad „Karolina Nojber“.

Posle predstave, biće dodeljene tradicionalne nagrade festivala, a kako je najavljeno, 19. smotru pozorišnih ostvarenja zatvoriće ministar kulture Nebojša Bradić.

U okviru festivala, biće održane i druge manifestacije kao što su promocije knjiga, dečje predstave, izložba odevnih predmeta udruženja „Snovatica“ i tribine o decentralizaciji kulture u Srbiji, o čemu će govoriti Željko Hubač.

Stručni žiri 19. pozorišne smotre čine Irfan Mensur, Biljana Vujović i Milivoje Mlađenović i oni će doneti odluku ko je najbolji glumac festivala.

Njemu će pripasti statueta Zorana Radmilovića i novčana nagrada. Kao i do sada, publika će odabrati najbolju predstavu, dok će svake večeri najbolja glumačka bravura biti nagrađena „Zoranovim brkom“.

Takođe, u znak sećanja na preminulog scenografa zaječarskog teatra Krstomira Milovanovića, biće dodeljena i istoimena nagrada a o tome će odlučivati poseban žiri.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *