Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO GLUMAC RADE MARKOVIĆ

BEOGRAD – Poznati pozorišni glumac Rade Marković umro je u 89. godini, rečeno je u Ministarstvu kulture Srbije. Marković je umro u Zaboku, u Hrvatskoj. Rade Marković, rođen 1921. godine u Beogradu, studirao je Tehnički a potom Filozofski fakultet u Beogradu, ali se posvetio glumi, igrajući najpre u amaterskoj grupi na Kolarcu. U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je više od deceniju i po, često u predstavama sa svojom suprugom Oliverom Marković. Glumio je u blizu 100 filmova.

Posleratne generacije sećaju ga se i kao spikera prvih izdanja „Filmskih novosti“, koje su u to vreme bile poseban vid javnog informisanja. Bio je spiker i u mnogim kratkometražnim filmovima. Marković je režirao dva dokumentarna filma.

Na pozorišnim daskama, gde je ostvario gotovo 200 uloga, igrao i posle odlaska u penziju. Na premijeri pozorišnog komada „Zlatno tele“ u Narodnom pozorištu Beograd, na osnovu tekstova Iljfa i Petrova, trebalo je da igra 6. oktobra. Taj komad režira njegov sin, poznati filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.

Rade Marković je bio i profesor glume na Akademiji pozorišne umetnosti u Novom Sadu.

Vreme i mesto sahrane naknadno će biti objavljeni.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *