Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMRO AJSAK HEJS, LEGENDA SOUL MUZIKE

Legenda američkkog soula talentovani pevač i član rokenrol kuće slavnih, čovek koji je imao jak uticaj na „crnu“ muziku Ajsak Hejs, umro je u 65. godini.

Ajsak Hejs vrsni muzičar, autor i kompozitor radio je kao voditelj radio emisija u Njujorku i Memfisu, nije mu bila strana ni gluma , a pozajmljivao je glas kuvaru u čuvenoj animiranoj tv seriji „South park“.

Njegov uticaj na „crnu“ muziku ogleda se kroz soul hitove 60. godina, disko muziku 70. godina kao i filmsku i rep muziku 80. i 90. godina.

Komponovao je muziku za filmove ali i glumio u više njih uz poznata imena kao što su Nikolas Kejdž, Martin Šin i Ben Aflek.

Zbog načina na koji je izgovarao uvodne reči svojih pesama mnogi istoričari pop muzike smatraju ga i prethodnikom repa.

Neobičnim izgledom koji je karakterisala obrijana glava, težak zlatan nakit i naočare za sunce, odredio je novi pravac u modi među muzičarima i obožavaocima.

Hejs je rođen 1942. godine u mestu Kovington u Tenesiju, šezdesetak kilometara od Memfisa. Otac ga je napustio kada je imao godinu i po dana, a nakon majčine smrti odgajili su ga njeni roditelji. Imao je šest godina kada se porodica preselila u Memfis. Sam je naučio da svira klavir i saksofon.

Kao tinejdžer pobeđuje na takmičenju pevajući pesmu „Looking back“ čiji je izvođač bio Net King Kol. Svirao je za slavne muzičare. Album „Hot Buttered Soul“ načinio je od njega zvezdu 1969. godine.

Njegova najpoznatija numera je tema iz filma „Shaft“ za koju je 1972. godine dobio nagradu Gremi i Oskara za najbolju originalnu muziku za film. Iste godine dobija Gremij i za album „Black moses“.

Umro je u 65. godini u svojoj kući u Memfisu u Tenesiju. Porodica ga je pronašla nepomičnog pored sobnog trenažera za džogiranje koji je još uvek radio. Svi napori da se reanimira ostali su bezuspešni. Tačan uzrok smrti još uvek nije poznat.

Izvor: RTS vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *