Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KAPOROVA NAGRADA DUNJIĆU

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ danas je na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručila nagradu „Momo Kapor“ slikaru Vladimiru Dunjiću, a gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, kao poklon glavnom gradu, jedno od najboljih Kaporovih dela – portret Zuke Džumhura.

Zadužbina nagradu dodeljuje svake godine, naizmenično za književnost i slikarstvo, a prvi laureat bio je prošle godine Emir Kustirica, koji je nagradu dobio za roman „Smrt je neprovjerena glasina“. Žiri, koji su činili muzejski savetnik i likovni kritičar Ljubica Miljković, slikar i likovni pedagog Miloš Šobajić i likovni kritičar Nikola Kusovac, naveo je da je Dunjić za tri decenije plodnog rada potvrdio da je umetnik vredan pažnje i da ga njegov rad izdvaja u red važnih i kredibilnih umetnika, te da je i sam Kapor imao samo reči hvale za njegov rad.

U obrazloženju su naveli da je Dunjićevo slikarstvo estetikom i slikarskim postupkom blisko stavovima ikonopisaca i živopisaca i da na to upućuje uverljivost izražajnih sredstava kojima definiše i deformiše prostor, kao i način na koji određuje tačku posmatranja i kako rešava probleme svetlosti.

Dunjić se zahvalio na nagradi i lepim rečima, navodeći da mu je posebno drago što je poneo nagradu koja nosi Kaporovo ime. „On je, kao stvaralac i čovek, bio veoma retka pojava u našoj sredini. Bio je ono što ja nikada nisam, a što bih voleo da jesam. Kad samo pomislim gde je sve putovao, koga je video i šta je sve pretočio u svoja dela, osetim se pomalo kao Emanuel Kant koji je otprilike otišao najdalje 40 kilometara od svog rodnog mesta“, rekao je Dunjić, kome je nagradu uručio pesnik i predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković. Kaporova supruga Ljiljana, rekla je da je Moma čitavog života stvarao na dva koloseka – književnosti i slikarstvu i da je pred kraj života rekao da mu je žao što nije više slikao. Dodeljujući Beogradu sliku iz privatne kolekcije, Kaporova supruga je istakla da joj je čast što ima mogućnost da pokloni jednu od najboljih i najdražih Kaporovih slika, koja je svedočanstvo o iskrenom prijateljstvu i svedok jednog trena života Beograda, koji je bio zajednička kuća i Kapora i Zuke Džumhura. „Nadam se da je prelepa zgrada Starog dvora pravo mesto gde će Zuko i Moma nastaviti svoje davne, nedovršene razgovore“, rekla je Kapor.

Đilas se zahvalio na poklonu, navodeći da će sigurno biti pronađeno pravo mesto da se sačuva tako vredna slika i najavio da će Stari dvor uskoro otvoriti vrata za postavke zbirki Narodnog muzeja koje godinama stoje skrivene, dok se zgrada tog muzeja ne završi. „Nadam se da smo mi, koji smo u prethodnom periodu vodili i koji će u narednim desetinama godina voditi ovaj grad, dostojni da sačuvamo uspomenu i delo Mome Kapora“, rekao je Đilas.

Izvor: Pink/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *