Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČELO 47.“DISOVO PROLEĆE“

Izložbom „S nevinih daljina“ otpočelo 47. „Disovo proleće“ kojim se obeležava 130 godina od rođenja Vladislava Petkovića Disa. Posle Čačka, izložba o Disu gostovaće u Beogradu, Požarevcu i Zaječaru.

U Čačku je otvaranjem izložbe „S nevinih daljina“, počela tradicionalna kulturna manifestacija „Disovo proleće“ kojom se ove godine obeležava 130 godina od rođenja velikana srpske poezije Vladislava Petkovića Disa.

Izložba je zamišljena kao multimedijalni projekat i putem panela, audio i video zapisa prikazuje životni put velikog pesnika.

Postavku, čiji je autor Olivera Nedeljković, otvorio je pesnik Duško Novaković, predsednik Odbora 47. „Disovog proleća“. Autor izložbe je slikar Božidar Plazinić, a dizajner Zoran Jureš.

Posle Čačka, izložba o Disu gostovaće u Beogradu, Požarevcu i Zaječaru.

Dobitnik ovogodišnje Disove nagrade je Saša Jelenković, pesnik iz Zaječara, kome će to priznanje biti uručeno na završnoj svečanosti „Disovog proleća“ 21. maja u Čačku.

Do 21. maja, kada se održava završna svečanost 47. „Disovog proleća“, u Čačku će biti priređeno više kulturnih manifestacija.

Tako će 19. marta, izdavač „Službeni glasnik“ predstaviti ediciju „Velikani srpske književnosti“ u 20 knjiga, autora Radovana Popovića.

Sredinom aprila predviđeno je održavanje naučnog skupa o pesništvu Aleksandra Rustovića, a u maju gostovanje ruskog akademika Andreja Bazilevskog i promocija Antologije srpskog pesništva na ruskom jeziku.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *