Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJSKUPLJI GVARNERI I STRADIVARI

VIOLINSKI REKORDI I U GINISOVOJ KNJIZI

ČIKAGO – Jedna violina koju je napravio slavni italijanski majstor Đuzepe Gvarneri (Giuseppe Guarneri del Gesu) trebalo bi da bude prodata na aukciji u Čikagu za najmanje 18 miliona dolara, čime bi postala najskuplji muzički instrument na svetu.

Violina je napravljena 1741. godine, a dobila je ime po muzičaru iz 19. veka Anriju Vjetenu (Henri Vieudžtemps). Vlasnik skupocenog instrumenta je britanski bankar Jan Stoker(Stoutzker).

„Ovaj instrument ima neverovatnu moć, ne samo po pitanju jačine već i kvaliteta zvuka. Njegova široka paleta boja omogućava izražavanje još šireg spektra emocija“, kazao je čikaški violinista Piter Kvint (LJuint) koji je nekoliko puta svirao na ovoj izuzetnoj violini.

Do danas je sačuvano svega 140 Gvarnerijevih violina od kojih se mnoge nalaze u vlasništvu muzeja i fondacija.

Najskuplje prodata violina do sada bila Stradivarijeva violina. Ovaj graditelj držao je rekord za najskuplji instrument ikada prodat na nekoj aukciji, bila je to violina „Hamer“ iz 1729, koja je našla kupca za 3,5 miliona dolara, maja 2006. godine u Njujorku.

Antonio Stradivari radio je u Kremoni, na severu Italije, gde je pravio violine, harfe, violonćela i gitare. Umro je 1737. godine. Navodno je izradio 1.100 instrumenata, od kojih je sačuvano 650.

Inovator Vladimir Kulić iz Borova napravio je najmanju violinu na svetu koja svira. Duga je 28 milimetara, a možete da se kupi za milion dolara.

Izrađena je od drveta čikaka sa Balija, dok je struna od dlake indijanskog konja iz Bolivije. Spremna je za Ginisovu knjigu rekorda (The Guinness Book of Records).

Stručnjaci su sigurni da violina neće proizvoditi kvalitetan zvuk, ali bi mogla postati najpoznatija violinica, ako se proda za milion dolara.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *