Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DM ŠOT SA BEOGRADSKOM FILHARMONIJOM

Na programu će biti simfonijska balada Čajkovskog Vojvoda, Dvoržakov Koncert za violončelo i orkestar i Frankova Simfonija u d-molu.

Danijel Miler Šot (33), koga međunarodna štampa hvali kao virtuoza blistave tehnike i tona i neodoljivog magnetizma i šarma, svetsku senzaciju napravio je osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom takmičenju za mlade muzičare Čajkovski u Moskvi. Od tada nastupa širom sveta sa dirigentima kao što su Vladimir Aškenazi, Šarl Ditua, Kristof Ešenbah, Kurt Mazur i ser Andre Preven i sa vodećim svetskim orkestrima među kojima su Njujorška filharmonija, Bostonski i Čikaški simfonijski orkestri, Filharmonija orkestar iz Londona i u Holivud Boulu sa Losanđeleskom filharmonijom.

Ostvario je veliki broj snimaka za diskografske kuće ORFEO, Deutsche Grammophon i EMI Classics koji su naišli na odličan prijem kod publike i kritike i dobili nagrade i priznanja muzičkog časopisa Gramofon i Strad. Trenutno živi u rodnom Minhenu i u slobodno vreme bavi se džogingom i fudbalom.

Danijel Rajskin (40) redovno diriguje u salama Muzikferajn i Koncerthaus (Beč), Koncertgebau (Amsterdam), Tonhale (Cirih), Mocarteum (Salcburg), Linkoln Centar (Njujork), kao i u salama Berlinske, Minhenske, Sanktpeterburške filharmonije. Sarađuje sa istaknutim solistima među kojima su Natalija Gutman, Šlomo Minc, Julijan Rahlin, Danijel Miler-Šot, Hagai Šaham i mnogi drugi. Njegovi nedavni i budući angažmani uključuju koncerte sa orkestrima među kojima su Bečki simfoničari, Sanktpeterburška i Štutgartska filharmonija… Sa Beogradskom filharmonijom će, posle uspešnog koncerta iz novembra, u petak nastupiti po drugi put ove sezone, a sa Danijelom Miler-Šotom je sarađivao više puta u poslednjih nekoliko sezona.

Na koncertu će biti objavljena i sezona Beogradske filharmonije 2010/11.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *