Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARTA POPIVODA LAUREAT BERLINSKE NAGRADE

Nagradu će joj 18. marta uručiti gradonačelnik Berlina Mikhael Muler i predsednik Akademije umetnosti Klaus Stek.

Akademija umetnosti u Berlinu dodeliće ove godine „Berlinsku nagradu za umetnost (Fondacija jubilej 1848/1948)“ u oblasti vizuelnih umetnosti video i filmskoj umetnici iz Beograda Marti Popivodi za rad koji se bavi konstrukcijom državnih koreografija u vreme društvenih potresa.

Nagradu će joj 18. marta uručiti gradonačelnik Berlina Mikhael Muler i predsednik Akademije umetnosti Klaus Stek.

Dobitnik Velike berlinske nagrade za umetnost za 2015. godinu je pisac Sherko Fatah, a tim gestom žiri ukazuje počast autoru čiju književnost odlikuje samosvojni politički i egzistencijalni značaj.

Nagrada za oblast arhitekture ide u ruke arhitekti Achimu Mengesu iz Frankfurta, dok je žiri u oblasti muzike izabrao je da podeli ovogodišnju nagradu izmedju kompozitorke Marene Vitšer iz Švajcarske, čiji rad nastaje na temeljima jazza i popa, i Rafaela Nasifa iz Brazila, čije zvučne instalacije i projekti (sound art) karakteriše promišljena upotreba prostora.

U oblasti književnosti, nagrada se dodeljuje književniku, dramskom piscu i prevodiocu, Tomasu Meleu, a za izvodjačke umetnosti berlinskom kolektivu Tanzkollektiv laborgras koji su osnovali plesači Renata Graciadei i Artura Staldi. U oblasti filma, nagradjen je Andrej Zvjagincev iz Novosibirska, posebno za svoj poslednji film „Levijatan“.

Berlinsku nagradu za umetnost ustanovio je 1948. Berlinski senat u znak sećanja na Martovsku revoluciju 1848. U ime države, nagradu od 1971. dodeljuje Akademija umetnosti u Berlinu.

Izvor: Studio B

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *