Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOVAČEVIĆEV „ŽIVOT U TESNIM CIPELAMA“

Najnoviji komad Dušana Kovačevića, „Život u tesnim cipelama“, biće premijerno izveden 11. marta u Zvezdara teatru. Reč je o metafori, ali i o osećanju da smo svi pomalo u tesnim cipelama i da tu nelagodu želimo da skinemo sa nogu, glave i duše, kaže Kovačević.

Život u tesnim cipelama naslov je najnovijeg komada Dušana Kovačevića koji će, u njegovoj režiji, biti premijerno izveden 11. marta u Zvezdara teatru.

Naš najveći savremeni komediograf 25 godina je u Zvezdara teatru. Popularnost Zvezdare, to su, pre svega, Kovačevićevi komadi i likovi, a sada i glumci prema kojima osmišljava svoje buduće junake.

„Reč je o radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji su posle privatizacije fabrike kao kompenzaciju dobili tesne cipele. Reč je o metafori, ali i o osećanju da smo svi pomalo u tesnim cipelama, kao i o osećaju da bismo tu nelagodu voleli da skinemo sa nogu, glave i duše“, kaže Dušan Kovačević.

Ne voli, zbog uroka, da mu se gleda šta i kako radi pre nego što izađe pred publiku, ali ovo je, kaže, izuzetak, zbog RTS-a. O televiziji uopšte, o mediju koji profitira na ljudskoj nemoći, govori upravo komad U tesnim cipelama.

„Mi smo postali ljudi koji živimo od televizije, za televiziju, televizija nam određuje život i diktira osećaj da smo stalno pred kamerama“, kaže Kovačević.

Kovačević kaže da se na taj način, svakodnevno, plasira da je moralno ono što je do juče smatrano nečim čega se treba stideti.

„Svi smo manje-više žrtve ali i saučesnici u tome, jer smo dozvolili da nam se to desi. Mislim da je smeh naša poslednja odbrana i da je čovek koji se smeje lep čovek“, kaže autor.

RTS je imao priliku i da prvi slika scenu „Danilo-Bata Stojković“, na kojoj je Bata odigrao 1102 predstave.

Od ukupno 15 Kovačevićevih pozorišnih komada, Tesne cipele su osmi tekst u Zvezdara teatru. Svih osam je režirao sam. Da su njegove predstave išle iz večeri u veče, bilo bi to skoro pet godina neprekidnog Kovačevića u Zvezdari.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *