Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PESNIČKA KNJIGA „PLANETA DUNAV“

Akademik Ljubomir Simović predstavio je novu zbirku pesama „Planeta Dunav“, u izdanju „Stubova kulture“, u galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda.

Urednik „Stubova kulture“ Ivan Radosavljević preporučio je čitaocima da Simovićevu novu pesničku knjigu prihvate u malim dozama (jednu pesmu sedmično) jer je to, kako je rekao, najdelotvorniji način da se „konzumira“ vrhunsko poetsko ostvarenje na srspkom jeziku.

Podsetivši da su „Stubovi kulture“ za poslednjih deset godina objavili dve pesničke knjige ovog autora („Ljuska od jajeta“ i „Tačka“), Radosavljević je kazao da ova treća čini celinu sa prethodnim.

Prema njegovim rečima, pesnik samo prividno ponavlja neke motive iz prethodnih zbirki, ali rezultat je potpuno različit jer u „Planeti Dunav“ on vremenski aktuelnu gradju zgušnjava u arhetipske slike i pitanja.

„Tako dolazi do ključne čarolije ove knjige, koja je način na koji pesnik ili njegov subjekt vidi i pita“, naglasio je Radosavljević, dodavši da se „Simovićev jezički sloj, ma koliko bogat i fascinantan, pred tom čarolijom povlači“.

„Kao sva najbolja poezija, ‘Planeta Dunav’, kao završna knjiga troknjižja, otvara prostore poetske kreacije, u čijem uživanju se svi osećamo povlašćeni“, rekao je Radosavljević.

Simović je primetio da se u prvim reagovasnjima na knjigu stalno pominje reč „promena“, ali ona nije došla tek sada već je proces koji traje godinama.

Pesnik je naveo da je još 1973. napisao poemu „Subota“, u koju je uneo kolokvijalni jezik (pijace, ulice), a to je radio i u trima knjigama pesama u izdanju „Stubova kulture“.

Simović je kazao da u svojoj „književnoj radionici drži pomešane alatke za pisanje poezije i drama“, ali veoma dobro ume da ih razlikuje i primeni gde misli da treba, pa je, tako, u poeziju uneo elemente svojih drama.

Izvor: S media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *