Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREPLITANJE DVEJU KULTURA

Prva manifestacija „Dani kulture Srba u Makedoniji“ svečano je otvorena u utorak u zdanju Makedonske opere i baleta (MOB), kao još jedan izvanredan proizvod nevladine srpske asocijacije „Spona“ iz Skoplja. Na četvorodnevnoj manifestaciji učestvuje više od 20 srpskih umetnika koji žive i rade u Makedoniji, kao i gostiju iz matice.

U svečanoj atmosferi prepunog foajea Makedonske opere, gde su među gostima bili i državni sekretar Ministarstva za dijasporu Srbije Miodrag Jakšić, zamenik ministra kulture Makedonije, Dragan Nedeljković, diplomatski predstavnici ambasada Ruske Federacije, Slovenije, Crne Gore, Austrije, manifestaciju je uvodnim slovom otvorio srpski ambasador u Makedoniji Zoran Popović.

Zahvaljujući izvanrednom angažmanu inventivnih mladih ljudi u srpskoj asocijaciji „Spona“, imamo čast da se na ovoj manifestaciji upoznamo sa delima izvanrednih umetnika čiji tragovi spajaju i prepliću kulture dveju država i dvaju naroda – rekao je Popović.

U muzičkom delu večeri nastupili su članovi gudačkog kvarteta MOB – Ljubiša Kirovski i Aleksandar Marković (violina), Marija Dimitrijević (viola i vokal) i Božidar Pejić (violončelo). Oduševljena
publika njihov izbor i maestralno izvođenje kompozicija nagradila je pravim salvama aplauza vraćajući ih na bis.

U dramskom delu večeri posebna poslastica stigla je preko „Obične večeri“, kabarateskog „izleta“ barda srpskog glumišta Milana – Laneta Gutovića.

Potom je otvorena likovna izložba dela uglednih slikara Srba koji stvaraju u Makedoniji – Tanje Balać, Jovice Mijalkovića, Miroslava Masina, Vane Urošević, Slobodana Vignjevića, Lidije i Mirka Vujisića, Miroslave Trujkanović i Dragana Anđelkovića, kao i dela vajara Branka Jakšića.

Drugog dana manifestacije, takođe u MOB, na programu je bilo veče folklora i poezije. Gledaocima su se predstavili folklorni ansambli „Spone“ – „Izvor“ iz Skoplja, „Branko Čajka“ iz Tetova i „Srma“ iz Bitolja. Na resitalu pesnika koji pišu na srpskom jeziku svoju poeziju kazivali su Gordana Stojkovska-Jović, Milanka Milovanović-Zafirovska, Stojan Arsić i Biljana Todorović-Georgievska.

Na Maloj sceni MOB, u četvrtak, na trećoj večeri „Dana kulture Srba u Makedoniji“, u dramskom programu, posle uvodnog poetskog resitala glumice Dragane Bosnić-Milenkovske, monodramom „Lina od kamena tvrđa“, predstaviće se gošća iz Beograda – Vesna Stanković.

„Dani kulture Srba u Makedoniji“ svečano će biti zatvoreni u četvrtak, u Narodnom pozorištu u Bitolju, predstavom iz Beograda – „Metar i po do Cezara“ u izvođenju Vesne Stanković, Lepomira Ivkovića i Aleksandre Ristić.

SARADNJA
Kulturno-informativni centar Srba u Makedoniji „Spona“ manifestaciju je organizovao u saradnji sa Ambasadom Srbije, počasnim srpskim konzulatom u Bitolju, a pod pokroviteljstvom ministarstava za dijasporu i kulturu Vlade Srbije, Ministarstva kulture Makedonije, MOB, opštine Bitolj i skopske opštine Karpoš.
– Saradnja ovakve vrste u oblasti kulture se na samom startu, uprkos mnogobrojnim teškoćama i hroničnim problemima, pokazala kao vrlo uputna i ohrabrujuća za naše naredne aktivnosti, što ćemo vrlo brzo potvrditi na delu novim projektima – izjavio je za „Novosti“ Žarko Nikolić iz „Spone“.

Izvor: Večernje novosti Mladen Stančić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *