Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIZIČARI INTRIGANTNIH NASTUPA

Šest izuzetnih „Velikana muzičke scene“ u predstojećoj sezoni na Kolarcu

Ciklus koncerata – „Velikani muzičke scene“ Centra za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca predstaviće u predstojećoj sezoni nekoliko uzbudljivih koncerata, koji svaki za sebe, privlače svojim intrigantnim sadržajima, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prvo će u subotu 29. novembra nastupiti violinistkinja Goto Midori, koju je generalni sekretar UN Ban Ki Mun septembra prošle godine proglasio ambasadorom mira. Ovo visoko priznanje Midori je primila zajedno sa dirigentom i pijanistom Danijelom Barenbojmom, jordanskom princezom Hajom Bint al Husein i književnikom Paolom Koeljom. Midori će uz klavirsku pratnju Čarlsa Abramovića izvesti dela Baha, Šostakoviča, Šuberta, Forea. Pred kraj godine, 29. decembra nastupiće svetska atrakcija – Igudesman i Džu, sa svojim muzičkim performansom „The Little Nightmare Music“. U pitanju je jedinstven šou, pun virtuoznosti, očaravajuće muzike i otkačenog, nečuvenog humora. „Idealan za publiku od 8 do 88, ovaj šou će vas očarati i dovesti do nervnog sloma bilo da ste zanesenjak za klasičnu muziku ili bežite glavom bez obzira pri samom spominjanju Mocarta“.

Drugu polovinu sezone prvo će, 4. februara 2009, obeležiti ansambl kontrabasa Bassiona Amorosa, ansambl neobičnog sastava koji čine šestorica izuzetnih mladih muzičara koji sviraju uglavnom u kvartetu a ponekad i kao sekstet. Poreklom su iz raznih zemalja: Češke, Slovačke, Rusije, Belorusije, Gruzije i Srbije, a zajedničko im je to da su svi završili postdiplomske studije na Muzičkoj akademiji u Minhenu, u klasi čuvenog profesora Klausa Trumpfa. Na njihovom programu su dela Baha, Špergera, Osborna, Šefera, Mahošvilija.

Sledi 15. marta nastup pijaniste Fazila Saja, čiji su koncerti do sada proglašavani vrhunskim umetničkim doživljajem, a on sam pijanističkim genijem i jednim od najvećih umetnika dvadeset prvog veka. Dela Baha, Betovena, Saja, Ravela i Musorgskog predstaviće ga i domaćoj publici. Trio Boris Berezovski, klavir, Dmitri Mahtin, violina i Aleksandar Knjazev, violončelo, naći će se na repertoaru 22. aprila sa delima Dvoržaka i Rahmanjinova, a sezonu će zatvoriti 22. maja Ruski nacionalni simfonijski orkestar sa dirigentom Mihailom Pletnjovim i solistom Aleksandrom Gavriljuka, a programu će se naći dela Čajkovskog, Rahmanjinova i Šostakoviča.

Ruski nacionalni orkestar (RNO) je veoma tražen u svetu muzike još od 1990. kada je imao svoju moskovsku premijeru. Nakon njihovog debija 1996. na BBC Proms u Londonu, Ivning Standard je napisao: „Njihovo izvođenje bilo je takve očaravajuće lepote da se iz publike začuo spontani uzdah uživanja“. Prema rečima Mirjane Lazarević, urednika programa Kolarčeve zadužbine, kompleti karata se zasad dobro prodaju i to uz skromnu reklamu i po svoj prilici biće rasprodati do 1. novembra kada počinje prodaja pojedinačnih ulaznica. Komplet karata iznosi 6.500 dinara, dok će cena pojedinačnih ulaznica biti formirana pred svaki koncert.

Izvor: Danas D Jovićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *