Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRAMA GORANA PETROVIĆA PREMIJERNO U ATELJEU 212

Predstava „Matica“, po tekstu Gorana Petrovića u režiji Rahima Burhana, biće premijerno izvedena 12. marta u Ateljeu 212, na sceni Teatra u podrumu.

Ugledni književnik Petrović napisao je ovaj komad, po sopstvenoj priči, specijalno za Atelje u okviru sezone koju je taj teatar nazvao „N-eks-t ju“.

Glavni lik je zastavnik prve klase JNA u penziji koji odlučuje da ostane u podrumu svoje zgrade, prepunom odloženih stvari koje su obeležile njegovu prošlost.

U rad na predstavi uključeno je još jedno veliko ime eks-ju prostora, jer muziku za „Maticu“ komponuje proslavljeni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski.

Zastavnika Andriju Gavrovića igra Petar Kralj, a partneri su mu Svetlana Bojković, Gorica Popović, Saša Torlaković, Nenad Ćirić, Dragana Đukić i, u alternaciji Uroš Rakić i Miloš Klanšček.

Komad preispituje pitanja morala i vrednosnog sistema, odnosno ljudsku (ne)okrenutost ka tome.

Zastavnik Gavrović se u današnjem trenutku uopšte ne snalazi niti želi da se prilagodi stanju u kojem sve propada.

Podrum ispunjen prepoznatljivim predmetima budi u njemu nostalgiju za vremenom u kome je živeo, koje je voleo, u kome mu nije bilo „tesno“, u kome je ostavio svoje najbolje godine, snagu i emocije.

U tom prostoru on postaje živi eksponat jednog zaboravljenog vremena i jedne zaboravljene zemlje, navodi se u najavi nove predstave Ateljea.

Reditelj Burhan je osnivač čuvenog Teatra Roma „Pralipe“ iz Skoplja, koji je evropsku i svetsku slavu postigao specifičnim načinom rada i pristupom pozorišnoj igri. Poslednjih dvadeset godina živi i radi u Nemačkoj.

Izvor: Blic Online/Tajug Foto: S. Đalić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *