Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠTA JE UPLAŠILO „KRALJA HORORA“

Konačno prikazivanje Hičkokovog dokumentarca o Holokaustu

London – Malo je poznata činjenica da je veliki reditelj Alfred Hičkok snimio dokumentarac o nacističkim logorima smrti iz Drugog svetskog rata, ali i da je bio užasnut snimcima koje je video, pa dokumentarac nikada nije prikazan. To će se tek sada desiti.

Jedan britanski vojni kamerman koji je snimio oslobođenje logora Bergen-Belsen 1945. godine preneo je reakciju Alfreda Hičkoka na užasavajuće snimke – kada ih je reditelj prvi put video, bio je toliko traumatizovan da nedelju dana nije došao u Pajnvud studio. Iako je Hičkok možda i bio „kralj horora“, nije tako lako mogao da podnese „pravu stvar“.

Hičkok je bio na spisku svog prijatelja i patrona Sidnija Bernstina kako bi pomogao u radu na dokumentarcu o nemačkim ratnim zločinima, koji je trebalo da se bazira na snimcima iz koncentracionih logora koje su snimili Britanci i Sovjeti. No, taj dokumentarac nikada nije prikazan. Zbog promene političke situacija, sugeriše dr Tobi Hegit, stariji kurator u odeljenju za istraživanje Imperijalnog ratnog muzeja. Britanci i Amerikanci su želeli da što pre pokažu snimke nemačkom narodu kako bi prihvatili odgovornost za zločine, ali je pravljenje filma trajalo duže nego što je trebalo.

Do kraja 1945. godine njegov značaj je počeo da bledi i preovladalo je mišljenje vojnih vlasti da „natrljavanje nosa Nemcima sopstvenom krivicom ne bi pomoglo poratnu obnovu“. Pet od šest rolni filma su ostavljene u Imperijalnom ratnom muzeju i projekat je, u tišini, zaboravljen. Snimci su otkriveni ‘80-ih, od strane jednog američkog istraživača. Nekompletna verzija je prikazana na Berlinskom festivalu 1984. godine, potom i na američkoj mreži PBS 1985, ali to je bio slab kvalitet i bez šeste rolne.

Tek sada je omogućeno da se film prikaže u kompletu – kako su ga Hičkok, Bernstin i ostali saradnici zamislili, pošto je pronađena i šesta rolna. Uz njega je urađen novi dokumentarac „Noć će pasti“ Andre Singera, izvršnog producenta „Umeća ubijanja“. Oba filma biće prikazana početkom 2015. godine na britanskoj televiziji u sklopu 70-godišnjice oslobođenja Evrope. Film će ići i na festivale širom sveta.

Izvor: Danas/ V. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *