Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM MILE TURAJLIĆ MEĐU SEDAM VELIČANSTVENIH

BEOGRAD – Dugometražni dokumentarni film mlade srpske rediteljke Mile Turajlić „Sinema komunisto“ uvršten je u program 7. festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, koji će biti održan u „Sava centru“, od 25. do 29. januara.

To će biti prvi domaći film na programu ovog festivala, čiji je koncept da prikazuje samo sedam ostvarenja kako bi mogla da im se posveti puna pažnja.

Lep kuriozitet je da je Turajlićeva kao student bila jedan od vrednih saradnika ovog festivala, u organizaciji Centra za vizuelne komunikacije „Kvadrat“ iz Beograda, koji vode filmski autori i producenti Zoran i Svetlana Popović.

Sada je njen debitantski film za program „Sedam veličanstvenih“ odabrao stalni selektor ovog festivala, danski filmski poslenik Tue Stin Miler.

Dokumentarac o kinematografiji u doba Titove Jugoslavije „Sinema komunisto“ imao je svetsku premijeru jesenas u Amsterdamu, na čuvenom festivalu IDFA, a naša publika videće ga na zatvaranju „Sedam veličanstvenih“ – 29. januara.

Za otvaranje je najavljen francuski film „Nenet“ (Nenette) u režiji poznatog autora Nikolasa Filibera.

Program festivala

Na festivalu će biti prikazani i „Krv u mobilnom“ danske produkcije, čiji je reditelj Frank Piasecki Poulsen, portugalski film „48“ autorke Suzane de Soza Dijaz, švedsko-britanska koprodukcija „Muškarci koji plivaju“ Dilana Vilijamsa, britanski dokumentarac „Prvi film“ Marka Kazansa i francuski „Zanzibar muzički klub“ koji potpisuju Filip Gasnije i Patris Nezan.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *