Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POSLEDNJI PUT SA MONSERAT KABALJE

Španska diva poslednji put kod nas, u okviru svoje oproštajne turneje. Beogradska arena se poklonila Njenom veličanstvu opere!

Pet i po decenija karijere, više od 80 nezaboravnih operskih uloga, čitava večnost na turneji, sve to Kabaljeovu čini unikatnom pojavom na modernoj operskoj sceni, a njene glasovne i izražajne veštine pune štampu već duže nego što verovatno i sama priznaje da pamti.

Operska diva koja je ove godine proslavila 78. rođendan na scenu je izlazila uz pomoć dirigenta Hosea Koljada, koji ju je nežno i zaštitnički, držeći je pod ruku, sprovodio do mesta pred 5.000 oduševljenih Beograđana.

„La superba“ je treći put nastupila pred domaćom publikom, u okviru svoje oproštajne turneje, a na repertoaru bila su dela Čilea, Bizea, Barbierija, Serana, Kabaljera, Himenesa…

Neizbežno je da ovakav nastup sa sobom nosi dozu melanholije. Diva ne dolazi, već se oprašta. Spremna je da skine scensku šminku, odloži perike i kostime, i dostojanstveno se povuče. A to je bilo primetno i u njenom nastupu.

Specijalan gost na koncertu bio je Haris Džinović, koji je svojom jedinstvenom interpretacijom napolitanske arije „Dicitencello vue“ i duetom „Not ti scordar di me“ ostavio publiku bez daha!

Koncertu za pamćenje doprinela je i sopran Snežana Savičić Sekulić, čija je arija iz „Boema“ Pučinija ulila nadu ljubiteljima opere da će Monserat svuda po svetu, pa i u Srbiji, ostaviti dostojne naslednice.

Istina, po izlasku iz Arene, mnogi su se žalili da Monserat više nema ono što ju je činilo velikom, spektakularan glas, harizmu, pa i žar… „Zašto smo platili kartu ako ona nije pevala ceo koncert“ samo je jedno od pitanja koje smo čuli ispred Arene. Ali odgovor je jednostavan. Ponekad vredi platiti i papreno za izuzetnog umetnika, ponekad novac plaćen za kartu ne obećava celovečernji vrhunski provod, već priliku da makar nakratko osetite talenat kakav se rađa jednom u generaciji. Pardon, ne priliku, već čast.

Izvor: Mondo/ Beta, Bojana Zimonjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *