Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA HARVUDOVIH „DRŽAVNIH SLUŽBENIKA“

Predstava „Državni službenici“ po tekstu Ronalda Harvuda, u režiji Đurde Tešic, premijerno je izvedena, na sceni „Raša Plaovic“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Najnoviji komad Harvuda preveo je, kao i više njegovih prethodnih drama i knjiga, Đorde Krivokapic, čijom je zaslugom ovaj tekst stigao u Beograd na svoju svetsku praizvedbu.

Tim povodom planirano je da Harvud prisustvuje premijeri, ali je bio sprečen iz zdravstvenih razloga.

Gledaoci novog komada pozdravili su dugim aplauzom glumački ansambl u kojem su Vuk Kostić, Vanja Ejdus Kostić, Lidija Pletl, Ljubivoje Tadić, Miodrag Krivokapić, Bojan Krivokapić, Nebojša Kundačina i Boris Komnenić.

Dramaturg predstave je Željko Hubac, scenograf Ivan Vasiljev, kostimograf Olga Mrdenović, kompozitor Vladimir Pejković.

„Državni službenici“ se, kao i večina Harvudovih drama, bave moralnim dilemama pojedinca, njegovim etičkim izborom u burnim vremenima.

Radnja se dešava 1936. godine u Engleskoj, u uslovima svetske ekonomske krize i pojavljivanja fašistickih režima. Priča prati državnog službenika, časnog i savesnog čoveka, koji postaje zadužen za „nemačko pitanje“ i tako saznaje da britanska vlada laže narod u vezi sa predstojećim ratom. On oseća potrebu da upozori javnost, ali nailazi na prepreke u mehanizmu vlasti, koja je zainteresovana samo za svoj opstanak.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *