Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANI HRVATSKE KULTURE

Kvartet Rucner

Pod geslom „Dobre vibracije“ počeli „Dani hrvatske kulture“ u Beogradu. Manifestacija počela koncertom gudačkog kvarteta „Rucner“ i traje do 9. novembra.

Koncertom Gudačkog kvarteta „Rucner“ u Ustanovi kulture opštine Stari grad „Parobrod“, počela je manifestacija „Dani hrvatske kulture“ u Beogradu.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak izrazio je zadovoljstvo što otvara tu manifestaciju u Beogradu, pod simboličnim nazivom „Dobre vibracije“.

On je istakao da umetnost i kultura uvek nose dobre vibracije.

Direktorka Ustanove kulture „Parobrod“ Milena Rajković istakla je da je manifestacija potekla iz ideje da „Parobrod“, kao nova ustanova, napravi jedan „pionirski projekat“, kojim će posvetiti više pažnje hrvatskoj kulturi.

„Mislili smo da je ovakva manifestacija prilika da se široj javnosti predstave najistaknutiji umetnici Hrvatske i ponovo zbliže dve, nekada vrlo bliske zemlje“, istakla je Rajkovićeva.

Ona je dodala da je želja da sledeći „Dani hrvatske kulture“ traju duže i budu sadržajniji, kao i da se srpsko-hrvatska saradnja u kulturi ne svede na manifestaciju jednom godišnje, već da se tokom cele godine organizuju različiti umetnički događaji.

Kvartet „Rucner“, osnovan 1998, podjednako posvećen klasičnoj i savremenoj muzici, izveo je kompoziciju „Gudački kvartet, op. 96“ Antonina Dvoržaka i „Plej Strindberg, 3. gudački kvartet“ srpske kompozitorke Ivane Stefanović.

Na programu i delo Iva Josipovića

Na programu je bila i kompozicija „Ars Diaboli“ aktuelnog predsednika Hrvatske Ive Josipovića, koju je napisao specijalno za kvartet „Rucner“ 2007, pre nego što je došao na funkciju.

Danas će u pozorištu „Boško Buha“ dramski umetnik Robert Kurbaša izvesti monodramu „Ispit savjesti“, rađenu na osnovu izbora proznih tekstova Tina Ujevića, koji pružaju uvid u dublja stanja čoveka i probleme mladih.

Trećeg dana manifestacije, u ponedeljak, 8. novembra, u „Parobrodu“ će biti prikazan film Arsena A. Ostojića „Ta divna splitska noć“ (2004), jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova i kandidat za Oskara.

Manifestaciju će 9. novembra zatvoriti kantautor Neno Belan, koji će se publici predstaviti, u baru „Mladost“, kao di-džej setom pod nazivom „100 najboljih stvari hrvatskog pop-roka“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *