Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA TURNEJE

Film Gorana Markovića Turneja premijerno će pred beogradskom publikom biti prikazan večeras (20.30) u Centru „Sava“. Svetska premijera bila je na Filmskom festivalu u Montrealu, na kome je film osvojio dve vredne nagrade. Zvanični žiri festivala dodelio je reditelju Goranu Markoviću nagradu za najbolju režiju, a film je dobio i priznanje Saveza internacionalnih filmskih kritičara za najbolji film. Turneja je i srpski kandidat za nominacije za Oskara za igrane filmove izvan engleskog govornog područja.

U filmu igraju: Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Branimir Popović, Bogdan Diklić… Radnja filma odvija se u 1993. godini, oko grupe beogradskih glumaca vođenih potrebom za brzom zaradom. Nesvesni u šta se upuštaju, dolaze u ratom zahvaćena područja Srpske Krajine i lutaju od ratišta do ratišta.

Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali ih istovremeno i spasava iz neverovatnih i po život opasnih situacija. Film je sniman krajem 2007. u Šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici, a realizovale su ga produkcijske kuće „Testament films“ iz Beograda, „Balkan film“ iz Banjaluke i „Fos film“ iz Zagreba.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *