Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJBOLJI ROMAN „KELTSKA“ PRIČA

Na ovogodišnjem konkursu za književnu nagradu pančevačke izdavačke kuće “Mali Nemo“ nagradu je dobio magistar teatrologije iz Beograda Aleksandar Novaković (1975) za roman “Keltska priča“. Prema rečima vlasnika izdavačke kuće “Mali Nemo“, književnika Milana Orlića, roman Aleksandra Novakovića poseduje etos koji, u odnosu prema događajima 90-ih, često ili nedostaje našoj književnosti ili je naglašeno naučen i predstavlja takozvano očekivano ponašanje, za vanknjiževnu upotrebu. Posežući za formom pikarskog romana osavremenjenog elementima fantastike, skrupulozno koristeći erudiciju, prirodne i brze dijaloge.
Novaković priča o generaciji rođenoj 70-ih godina dvadesetog veka. Elementi urbanog romana i fanstastike imaginativno i vešto se prepliću zahvaljujući inventivnoj parodiji mita, slovenskog i keltskog. Ta, uslovno govoreći, ironizacija omogućuje dublje značenje pripovedanja koje transcendira vanliterarnu upotrebu mita. Roman “Keltska priča“ proglašen je za najbolje književno delo u konkurenciji 127 žanrovskih rukopisa od kojih je 91 rukopis uvršćen u širi izbor.

Aleksandar Novaković nije nepoznat čitalačkoj publici.. Autor je brojnih književnih dema među kojima i roman “Glečer“, drame “Sistem“, “Zubi“, a bio je režiser i scenarista dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade “Josip Kulundžić“ za izuzetan uspeh na polju dramaturgije, a dobitnik je teatrološke stipendije DŽon Mc Grath Univerziteta u Edinburgu u Velikoj Britaniji 2007.

Izvor: Dnevnik online N. Terek

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *