Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ИЗЛОЖБА ДОСИТЕЈУ И УНИВЕРЗИЈАДИ У ЧАСТ

У националној кући „Знак питања“ отворена изложба „Доситеј у Београду – Пут виског школства“ у част 25. Универзијаде. Скупштина Београда желела је да учесницима Универзијаде покаже наше културно наслеђе.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је у част 25. Универзијаде отворила вечерас изложбу „Доситеј у Београду-Пут виског школства“ у националној кући „Знак питања“, у коју је српски просветитељ свраћао од 1807. до своје смрти 1811. године, крећући се на релацији Правитељствујушчи совјет, Попечитељство просвештенија, Велика школа и Саборна црква, у чијој порти је сахрањен.

Отварајући изложбу у присуству већег броја писаца и професора Београдског универзитета, изниклог из Доситејеве Велике школе, која је прошле године прославила два века, члан Градског већа Милета Радојевић је истакао да је Скупштина Београда желела да учесницима Универзијаде и свим гостима покаже наше културно наслеђе, а Доситеј је у своје време, пре више од два века, био један од најобразованијих и најписменијих људи Европе.

Подсетивши да је Доситеј говорио 13 језика, а поред оних најважнијих енглеског, француског, немачког, руског, служио се чак и албанским, Радојевић је нагласио да је Доситеј дошао у Србију да помогне у стварању модерне срспке државе. Зато је одабрана најстарија српска кафана „Знак питања“ да се баш у њој отвори изложба о његовом животу, путу по Европи и делу којим је задужио свој народ“.

Радојевић је посебно скренуо пажњу на одлуку српске владе којом се омогућава да се власништво над Националном кућом „Знак питања“, која је историјски споменик нулте категорије, пренесе са угоститељског предузећа „Варош капија“ на Београд, уз надокнаду, како би се сачувала од пропадања и била репрезентативно здање из наше прошлости.

Напоменуо је да ће градска влада размотрити да ли ће „Знак питања“ бити поверен на чување Музеју града или Задужбини „Доситеј Обрадовић“.

Доситејев пут виског школства

Управник Доситејеве задужбине Мирјана Драгаш је објаснила да је изложба део туристичке понуде града за разгледање старе амбијенталне целине, коју је назвала „Доситејевим путем виског школства“.

Пут започиње код Доситејевог споменика на Студентском тргу, затим води до некадашње зграде Велике школе (данас Музеј Вука и Доситеја) а потом долази до Саборне цркве и Доситејевог гроба и завршава се код „Знака питања“.

Уз вино (Доситеј је само то пио) и традиционлане српске пите, своје стихове су говоирли песнииц Драгомир Брајковић и Љубивоје Ршумовић, а Вицо Дардић је рецитовао стихове српских класика, у пратњу гитаре Уроша Дојчиновића.

Писцим међу којима су били Милисав Савић, Мирко Магарашевић, професори Душан Иванић, Бранкица Чигоја, Миодраг Стојановић, сложили су се да би „Знак питања“ требало да постане дом Доситејеве задужбине.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *