Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PLAVI VOZ“ NA DAN MLADOSTI

Premijera filma Janka Baljka zakazana za 25. maj

Beograd – Igrani film „Plavi voz“ Janka Baljka biće premijerno prikazan 25. maja, na otvorenom prostoru ispred Muzeja „25. maj“, najavila je ekipa filma na konferenciji za novinare u kafani „Korčagin“.

Film će biti prikazan u okviru muzičko-filmske multimedijalne manifestacije ORA 2010 koja će, između ostalog, obuhvatiti i reviju dokumentarnih i kratkometražnih filmova, panel pod nazivom „30 godina zapleta“, koncert mladih bendova, prezentaciju radova iz oblasti vizuelnih umetnosti, fotografije…

Projekat ORA 2010. održaće se od 21. do 25. maja u Muzeju, a program je inspirisan fenomenom Dana mladosti i kulta ličnosti i iniciran filmom „Plavi voz“. Film je zamišljen kao netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom, jer se radnja dešava u onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti, kada je „bilo nepristojno biti srećan, a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma“. Film govori o generaciji maturanata iz 1980. godine, čiji je životni put, uglavnom, sličan društveno-istorijskom putu posttitovske Jugoslavije: bremenit burnim dešavanjima i istorijskim obrtima.

Izvor: Danas M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *