Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNIČKOM MUZIKOM PROTIV NASILJA

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, održala je u Velikoj sali Narodnog pozorišta koncert za decu sa posebnim potrebama, pod nazivom „Umetničkom muzikom protiv nasilja“.

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ održala je promenadni humanitarni koncert na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pod nazivom „Umetničkom muzikom protiv nasilja“, za decu sa posebnim potrebama.
filharmonijav.jpg

Mladi filharmoničari do sada su često išli u goste deci sa posebnim potrebama, svirali u njihovim centrima, najčešće u dvorištu i fiskulturnoj sali Centra za decu i omladinu ometenu u mentalnom razvoju u Šekspirovoj ulici, Stacionaru za autističnu decu na Bežanijskoj kosi kao i u Bolnici za paraplegičare u Sokobanjskoj ulici.

Na današnjem specijalnom koncertu, prvi put susreli su se sa svojom dosadašnjom publikom iz različitih centara u pravoj koncertnoj sali, u Narodnom pozorištu.

Svirali su dela Svetislava Božića, Modesta Musorgskog, Petra Iljiča Čajkovskog, Arama Hačaturjana, Stevana Hristića i Antona Ljadova.

Za dirigentskim pultom bio je maestro Đorđe Pavlović, dirigent Opere i baleta Narodnog pozorišta, koji već nekoliko godina vodi Filharmoniju mladih.

Filharmonija mladih, jedini omladinski filharmonijski orkestar u Beogradu, osnovao je 1978. godine Borislav Pašćan, dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta, čije ime iz pijeteta danas nosi orkestar mladih.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *