Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOKUMENTARAC O ARČIBALDU RAJSU

TELEVIZIJSKI SNIMATELJ ŽIVOJIN ZDRAVKOVIĆ AUTOR JE FILMA „ZAVETNA ŽELJA – ČUJTE, SRBI“

ZAJEČAR – Dokumentarni film „Zavetna želja – čujte, Srbi“ o švajcarskom kriminologu Arčibaldu Rajsu, koji je veoma voleo Srbe, delo je Zaječarca Živojina Zdravkovića, po profesiji televizijskog snimatelja i autora brojnih reportaža. Zdravković je na filmu radio dve godine, a sekvence su snimane u Beogradu, Nišu, Šapcu, Mačvanskom Prnjavoru, Ceru, Novom Sadu…

Zdravković kaže da mu je posebno drago što je ambasador Švajcarske u Beogradu Ervin Hofer, koji je prisustvovao nedavnoj premijeri filma, obećao da će se založiti da se u svim švajcarskim školama ovaj film koristi kao nastavno sredstvo iz istorije.

– Gospodinu Hoferu se vrlo dopao film i najveća satisfakcija je to što je baš Rajsov zemljak, Švajcarac, rekao da film zaslužuje Oskara – kaže Zdravković.

Rajs je došao u Beograd 1914. godine na poziv srpske vlade da istraži zločine Austrougarske, Nemaca i Bugara nad srpskim civilnim stanovništvom i u našoj zemlji ostao do kraja života.

– Toliko je zavoleo Srbe da je tražio da bude sahranjen na Topčiderskom groblju po pravoslavnim običajima, iako je bio protestant, a njegova zavetna želja bila je da njegovo srce izvade kad umre, stave ga u običan bokal i iznesu na vrh Kajmakčalana kako bi usahnulo pored srpskih junaka i drugova, koje je gledao kako umiru u borbi i sa kojima je prešao Albaniju i Solunski front – ističe Zdravković.

Promociji filma prisustvovala je i gospođa Jola Favra, naslednica dr Arčibalda, koja je u Gornjem Milanovcu, u svojoj kući, napravila mali muzej Rajsove zaostavštine. Ona je u Zaječar donela Rajsov štap i njegove lične predmete da bi uveličala svečanu promociju filma. Promociji su prisustvovali i gosti iz Beograda, Aleksinca, Kruševca i 25 potomaka solunskih ratnika.

Od pre nekoliko dana i jedna zaječarska ulica nosi ime ovog Švajcarca, čime se Zaječar među prvim gradovima u Srbiji odužio čoveku koji je toliko učinio za srpski narod.

Izvor Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *