Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČAST UHAPŠENOM DŽAFARU PANAHIJU

Scena iz filma „Koriolan“ rediteljskog debija Rejfa Fajnsa

U susret 61. filmskom festivalu u Berlinu koji počinje 10. februara

BERLIN – Sa svega 16 kandidata u glavnom takmičarskom programu, ovogodišnji festival je manji ali odvažniji od prethodnog, kazao je direktor Diter Koslik, dodavši da će se za „Zlatnog medveda“ nadmetati jedan animirani 3D film i pet debitantskih ostvarenja. „Nismo igrali na sigurnu kartu. Biće mnogo novih imena, više ženskih autora i tehničkih novina koje nikada ranije nismo imali.“

Festival će otvoriti rimejk čuvenog vesterna „Čovek zvani hrabrost“ u verziji braće Koen sa Džefom Bridžizom u glavnoj ulozi, koji u Berlin stiže sa 10 nominacija za „Oskara“. „Glavni program odražava naš apetit za otkrivanjem drugačijih pristupa mladih autora i načina na koji oni prave filmove“, kazao je Kosik. Od 22 filma iz glavnog programa (šest je van konkurencije) polovina je delo reditelja iz Evrope, a 11 je snimljeno u nemačkoj produkciji ili koprodukciji.

Domaći reditelj Ulrih Keler snimio je priču „Bolest spavanja“ o nemačkim supružnicima koji posle 20 godina života u Africi shvataju da im je brak u krizi, a njegov sunarodnik Andres Fajel svoje junake je smestio u Zapadni Berlin tokom burnih šezdesetih.

Istočnoevropsku kinematografiju zastupaće „Torinski konj“ mađarskog reditelja Bele Tara i ruska drama „U subotu“ Aleksandra Mindadzea. Među debitantima će biti i jedno poznato lice. Rejf Fajns režirao je svoju verziju Šekspirove tragedije „Koriolan“ sa Vanesom Redgrejv i Džerardom Batlerom.

Iz Latinske Amerike dolazi dvoje argentinskih autora: Rodrigo Moreno snimio je „Misteriozni svet“, a Paula Marković „Nagradu“. Morenov film je priča o paru tridesetogodišnjaka koji pokušava da živi razdvojeno, dok se Markovićeva bavila meksičkom porodicom koja je sedamdesetih godina došla u sukob sa režimom zbog jednog školskog sastava. Ljubavna drama „Malo sunca, malo kiše“ Južnokorejca Lija Jun Kija jedini je azijski film u glavnom programu.

Iz SAD stižu četiri filma. Džej Si Čandor režirao je finansijski triler „Margin Call“ sa Demi Mur i Kevinom Spejsijem, Miranda Džulaj donosi ljubavnu priču „Budućnost“, Džošua Marston (čija je drama „Marija milosti puna“ osvojila dve nagrade u Berlinu 2004) predstaviće „Krvni oproštaj“ o albanskoj porodici umešanoj u krvnu osvetu, a Zoi Kravic igra glavnu ulogu u adolescentskoj drami „Vikanje na nebo“ Viktorije Mahoni.

Izraelac Džonatan Sagal takmiči se pričom „Lipstikka“ o devojkama koje se prisećaju jednog dramatičnog događaja iz tinejdžerskih dana.

Iranski autor Asgar Fahradi, koji je sa filmom „Sve o Eli“ pre dve godine osvojio nagradu za režiju, snimio je porodičnu dramu „Nader i Simin, jedan rastanak“ (Jodaeiye Nader az Simin).

„U raznim sekcijama predstavićemo i pet filmova Džafara Panahija, a sa iranskim rediteljima ćemo organizovati okrugli sto o slobodi izražavanja u Iranu“, kazao je Diter Koslik, naglasivši da će Panahijev film „Ofsajd“, koji je 2006. osvojio „Srebrnog medveda“, na programu biti 11. februara, na dan godišnjice Iranske revolucije.

Džafar Panahi je osuđen na šestogodišnji zatvor zbog delovanja protiv režima, a sud mu je zabranio i da narednih 20 godina napušta zemlju, snima filmove, piše scenarije i daje intervjue za strane medije. U znak podrške, on je imenovan za člana glavnog žirija kojim predsedava Izabela Roselini, ali njegov dolazak u Berlin je neizvestan. Nagrade 61. Berlinala biće uručene 19. februara u 19 časova.

3D filmovi

Tokom jedanaest dana trajanja festivala u okviru 10 programskih celina biće prikazano oko 400 filmova; sva tri filma snimljena u 3D tehnici publici biti predstavljena istog dana, u nedelju, 13. februara. Osim Vendersovog filma o nemačkoj koreografkinji i plesačici Pini Bauš (koja je preminula prošle godine), specijalne naočare biče potrebne i za praćenje animirane bajke „Noćne priče“ francuskog reditelja Mišela Oselota i dokumentarca „Pećine zaboravljenih snova“ (Cave of Forgotten Dreams) Vernera Hercoga o praistorijskim crtežima u Francuskoj.

Izvor: Blic Onlne Miona Kovačevićććć

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *