Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

25 GODINA MADAM BATERFLAJ

Pučinijeva opera

Popularna opera Đakoma Pučinija „Madam Baterflaj“ koja je prvi put postavljena na scenu Narodnog pozorišta 1984. godine, proslaviće 8. decembra 25 godina uspešnog postojanja na repertoaru nacionalnog teatra.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Pučinijevu operu u režiji Dejana Miladinovića koji je pre 25 godina i postavio na scenu, izvešće solisti Suzana Šuvaković-Savić, Janko Sinadinović, Miodrag D.Jovanović, Olga Savović, Igor Matvejev, Predrag Milanović, Nebojša Babić, Branislav Kosanić i Tatjana Mitić. Učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta a dirigent je Dejan Savić.

Opera „Madam Baterflaj“ za protekle dve i po decenije odigrana je 83 puta pred skoro 28 000 gledalaca, na matičnoj sceni ali i na gostovanjima u Kragujevcu, Požarevcu, Nišu, Šapcu, Smederevu, Užicu, Čačku, Trsteniku, Zaječaru i na Kipru, gde je u decembru 2001. odigrana dva puta, saopštilo je Narodno pozorište.

U istorijatu ove popularne opere na sceni nacionalnog teatra stoji da su libreto preveli Husnija Kurtović i Konstantin Vinaver, da je na premijeri 14. decembra 1984. godine dirigovao Nikolaj Žličar, scenograf je bio Mileta Leskovac, a kostimograf Svetlana Čkonjević.

Ulogu Čo-Čo-San na premijeri je tumačila Radmila Smiljanić, ulogu Suzuki Breda Kalef a Pinkertona Krunoslav Cigoj.

U naslovnoj ulozi nastupale su i Radmila Bakočević, Gordana Jevtović, Višnja Pavlović Drakulić, Vjera Mikić Miranović, Jasmina Trumbetaš Petrović i Suzana Šuvaković.

U ulozi Čo Čo San nastupile su i gošće Mirela Toić, Milica Zečević Buljubašić, Dunja Simić, Ženji Živkova (Sofija), Ana Til (SAD), Nina Abt-Neifert (ŠSR), Mika Mori (Italija), Mihoko Kinošita (Japan).

Tokom proteklih 25 godina „Madam Baterflaj“ Narodnog pozorišta dirigovali su Dušan Miladinović, Zorica Mitev Vojnović, Bojan Suđić, Savić, Željka Milanović, gostovali su Miodrag Janoski i Imre Toplak iz Novog Sada, Kornel Trailesku iz Rumunije i Đorđo Kroči iz Italije.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *