Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOLUNDŽIJA I ČOI ODUŠEVILI BEOGRAĐANE

Izvodeći dela Baha, Mocarta, Sen-Sansa, Sarasatea i Rahmanjinova, srpski violinista Jovan Kolundžija i južnokorejska pijanistkinja Judžin Čoi, simbolično obeležili 20 godina dilomatskih odnosa između dve zemlje i oduševili publiku na Kolarcu.

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine sinoć je, povodom 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Koreje i Srbije, održan koncert poznatog srpskog violiniste Jovana Kolundžije i pijanistkinje iz Južne Koreje Judžin Čoi.

Publika je aplauzima pozdravila dvoje umetnika i njihovo briljantno izvođenje dela Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Rahmanjinova, Kamija Sen-Sansa i Pabla Sarasatea.

Koncert su organizovali korejska ambasada u Beogradu i Ministarstvo inostranih poslova Srbije, a prisustvoali su predsednica Skupštine Slavica Đukić – Dejanović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović, kao i veliki broj pretstavnika diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života Srbije i Beograda.

Kolundžija je diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Beogradu u klasi profesora Petra Toškova, a postdiplomske studije je pohađao kod poznatog violiniste Henrika Šeringa. Održao je više od 4.000 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Kolundžija svira na Gvarnerius violini iz 1754. godine, a osnivač je Centra lepih umetnosti „Gvarnerius“ u Beogradu.

Beogradska publika ga pamti i po tome sto je 1994. godine izveo program od deset koncerata u četiri dana, svirajući dela Baha, Vivaldija, Mocarta, Mendelsona, Bruha, Laloa, Vieniavskog, Čajkovskog, Betovena i Bramsa.

Pijanistkinja prefinjene tehnike i muzikalnosti Južin Čoi je diplomirala na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu, a magistrirala sa najvišom ocenom na Muzičkoj akademiji u Frankfurtu na Majni.

Debitovala je 1997. godine u SAD, u sali Bostonskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Kejta Lokharta, da bi potom ostvarila i solističke nastupe u Džordan Holu u Bostonu.

Čoi je dobitnica mnogih nagrada i stipendija na takmičenjima, među kojima su i takmičenje Korpus Kristi, nagrada Univerziteta Havard za izuzetno dostignuća u muzici, takmičenje Bostonskog simfonijskog orkestra i takmičenje Čosun.

Za nastupe u Staroj operi u Frankfurtu 2006, 2007. i 2008, Čoi je dobila izuzetne kritike frankfurtskih listova, a u junu prošle godine je dobila Prvu nagradu na koncertnom takmičenju na njujorškom muzičkom festivalu „Samit“.

Izvor RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *