Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO VANJA DRAH

U Zagrebu u 77. godini preminuo jedan od poznatijih i zapaženijih hrvatskih i jugoslovenskih glumaca Vanja Drah.

U zagrebačkoj Klinici za plućne bolnice Jordanovac, od posledica teške bolesti u 77. godini života, preminuo poznati jugoslovenski i hrvatski glumac Vanja Drah.

Vanja Drah je rođen u Bošnjacima kod Vinkovaca 1. febrauara 1932. godine u porodici lekara. Bez oca je ostao kao 11-godišnjak.

Sledeći porodičnu tradiciju odlazi na studije medicine, ali već posle jedne godine upisuje Pozorišnu akademiju, kod profesora Branka Gavele.

Posle diplomiranja dve godine radi u „Dramskom kazalištu Gavela“, a zatim po nagovoru Bojana Stupice prelazi u „Hrvatsko narodno kazalište“.

Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u „Teatar u gostima“ s kojim sledećih pet godina gostuje po celoj bivšoj Jugoslaviji i svetu. Zatim se ponovo vraća u „HNK“.

Iako je poznatiji kao pozorišni glumac Vanja Drah je odigrao više od dvadesetak značajnih, uglavnom karakternih, uloga u filmovima i TV serijama različitih žanrova. Debitovao je 1958. godine u filmu „H-8“, Nikole Tanhofera.

Ostaće zapamćen po ulogama u serijama: „Gruntovčani“,“ Velo misto“, „U registraturi“, „Kapelski kresovi“ i “ Opasni susreti“, kao i filmovima „Zlatne godine“, „Čaruga“, „Obećana zemlja“, „Za sreću je potrebno troje“, „Put u raj“ i „Carevo novo ruho“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *