Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MEGAZVEZDA PIJANISTA KISIN U KOLARCU

Jevgenij Kisin

U Kolarčevoj zadužbini nastupiće i Gabrijela Montero, Boris Berezovski, violinista Nemanja Radulović i tenor Zoran Todorović

Jevgenij Kisin, slavni ruski pijanista, otvoriće 3. oktobra novu koncertnu sezona u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u ciklusu„Velikani muzičke scene“.Kompleti ulaznica pušteni u prodaju krajem avgusta rasprodati su za četiri dana, a o tome koje muzičke zvezde ćemo slušati i gledatina domaćoj sceni, razgovarali smo sa Mirjanom Lazarević, urednicom programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine, koja nam je rekla:

– Pred nama je 17. sezona „Velikana muzičke scene“, bližimo se punoletstvu i uskoro ćemo izbrojati i stoti koncert. Posle gostovanja megazvezde svetskog pijanizma Jevgenija Kisina u oktobru, starog znanca naše publike, s ponosom ćemo predstaviti u decembru Zorana Todorovića, tenora, koji nastupa u najznačajnijim svetskim operskim kućama. Sa Gudačima Svetog Đorđa Todorović će izvesti arije italijanskih autora. Biće to svetska premijera operske literature u aranžmanu za mali gudački orkestar, a uobičajeno je inače da se arije izvode uz klavir.

Kako saznajemo od naše sagovornice, za Dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, koja će proslaviti 82. rođendan 4. februara, nastupiće sada već tradicionalno tim povodom, treći put, violinista Nemanja Radulović, koji živi i radi u Parizu. Pratiće ga Simfonijski orkestar RTS, pod upravom Bojana Suđića, a na programu su biseri violinske literature: Paganinijev koncert br. 1 i Mendelsonov koncert za violinu i orkestar.

– Premijerno 3. marta gostovaće Gabrijela Montero, zanimljiva pijanistkinja iz grupe muzičara okupljenih oko Marte Argerič. Rođena je u Venecueli, ali je odrasla i školovana se u Americi, izdvaja se koncertima koji maksimalno animiraju publiku. U prvom delu nastupa Montero će izvesti dve sonate Roberta i Klare Šuman, a u drugom će improvizovati, tačnije pozivaće publiku da otpeva određene fraze, a potom će ih odsvirati. Za kraj ciklusa 16. marta Boris Berezovski, ruski pijanista izvešće kompozicije Rahmanjinova, Ravela i Debisija.

Mirjana Lazarević ističe da nije lako u ovim vremenima, zbog manjka para, organizovati ovakav ciklus koncerata:

– Neizvesno je, ali smo rešili da bez čvrstih obećanja, potencijalnih sponzora, pomoći države i grada ipak održimo naš ciklus, jer je veliko interesovanje naše publike. Publika nam veruje, a Beogradu je neophodan ovakav program sa vrhunskim muzičarima. Nadam se da ćemo naredne sezone, kad slavimo 18. rođendan, imati takođe uspešnu sezonu.

Izvor: Politika B. Lijeskić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *