Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„IZGNANICI“ NA SCENI JDP-a OD 7. APRILA

Premijera predstave „Izgnanici“ Džemsa Džojsa, u adaptaciji i režiji Bojana Đorđeva, biće izvedena 7. aprila na sceni Teatra „Bojan Stupica“, najavio je danas umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Gorčin Stojanović.

U priči o četvorouglu ljubavnih i prijateljskih odnosa, koja se dešava početkom 20. veka u Dablinu, uloge igraju Goran Jevtić, Sena Đorović, Nikola Vujović i Nataša Marković.

Sa „Izgnanicima“ JDP završava mini ciklus „očeva moderne“, rekao je Stojanović na konferenciji za novinare, podsetivši da su prethodnih sezona izvedeni „Zamak“ Franca Kafke i „Sanjari“ Roberta Muzila.

Džojsov komad je najavio kao važnu, uzbudljivu i zabavnu predstavu, koja je istovremeno tradicionalna i moderna.

Đorđev je izjavio da mu je veliki izazov bio rad na drami za koju se često kaže da je „nepostavljiva“ na scenu, te se upustio u neku vrstu restauratorskog posla. Tekst je adaptirao zajedno sa Nikolom Skočajićem.

– Predstava korespondira sa našim vremenom. Dileme i htenja likova iz 1915. godine opstale su i danas. Njihove možda naivne i romantičarske ideje o slobodi, slobodnoj ljubavi i autentičnom životu takođe su preživele, mada sa nekim drugačijim značenjima – rekao je Đorđev i dodao:

– U ovoj postavci pokušali smo da pronađemo veze izmedju tradicionalnog, građanskog pozorišta i televizije, posebno tok šoua, pa i rialiti programa – kazao je reditelj i primetio da su im zajednički zahtevi za intimnošću, za ispovestima i neka vrsta prisilne javnosti.

Prema njegovim rečima, „ključaonica“ kroz koju se posmatraju životi drugih ljudi stvara vezu između građanskog teatra i poplave ralitija, a pitanje je šta suštinski razlikuje te dve publike i voajerske nagone u jednom i drugom slučaju.

Scenograf Siniša Ilić najavio je da će scena „Stupica“ izgledati kao TV studio sa dva prostora – za tok šou i za raliti.

Goran Jevtić je istakao da u predstavi, pored „intimističkih priča o odronu ljudskosti i morala, ubijanja savesti u sebi, samim tim što se na televiziji izvrće utroba pred najširim auditorijumom“, ima i društvenog angažmana.

– Naša tema je i sloboda. Svi želimo slobodu, a pitanje je koliko smo joj dorasli – ukazao je Jevtić.

Ova drama prikazuje kompleksni četvorougao – dva muškarca i dve žene koji su povezani prijateljstvom, erotskom privlačnošću, brakom i rodbinskim vezama, čiji su odnosi i pogledi na svet neprihvatljivi za puritansku, patrijarhalnu i represivnu sredinu.

Reprize su zakazane za 8, 18. i 20. april.

Izvor: BlicoOnlne J.O.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *