Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIHALKOV OPET PREDSEDNIK


Ruske filmadžije sada imaju dva predsednika svog saveza. Pored Marlena Hucijeva u Moskvi je na novom, izvanrednom kongresu izabran stari novi predsednik Nikita Mihalkov. Koji je od njih dvoje zaista pravi uskoro će odlučiti sud i Ministarstvo kulture Rusije. Dva predsednika su održali odvojeno pres konferencije i uveravali novinare da baš oni imaju puni legitimitet, a da su zapravo konkurenti nelegalni.

Režiser Marlen Hucijev koji je nedavno bio izabran za predsednika Saveza filmskih radnika tvrdi kako je izvanredni kongres koji je organizovao Mihalkov sa svojim pristalicama apsolutno nelegalan, jer se nisu birali delegati.

To isto je pre toga tvrdio i reditelj „Varljivog sunca“.

Interesantno je da je Nikita Mihalkov donedavno nazivao osamdesettrogodišnjeg Marlena Hucijeva „savešću ruske kinematografije“. On je bio spreman da za njega glasa kao predsednika, ali ne i za njegove saradnike. Mihalkov ih je okarakterisao kao grupu ljudi koji žele da se domognu novca Saveza kinematografista.

– Kad se vidi koliko su Mihalkov i njegovi saradnici uložili energije i sredstava za organizaciju vanrednog kongresa nameće se pitanje zašto se tako nisu potrudili u decembru prošle godine kad je održan kongres SKR – upitao je režiser Hucijev koji i dalje sebe smatra predsednikom.

Interesantno je da je Mihalkova optužio njegov nekada bliski saradnik Rustam Ibrahimbekov, rekavši da se na kongresu služio Staljinovim metodama obračuna. Činjenica je da na vanredni kongres u Gostinom dvoru u Moskvi, na stotinjak metara od Kremlja, nije došla opozicija, jer su ignorisali Mihalkova. Protivnici tvrde da se nije smeo održavati kongres dok sud ne oceni je li bio legitiman prethodni, održan u decembru.

Ministar kulture Rusije Aleksandar Avdev je više puta izjavio da on ne želi da se meša i arbitrira koja je od zavađenih grupa u pravu. Za Mihalkova je posebno važno što je dobio čestitke od novog ruskog patrijarha Kirila.

Protivnici i kritičari ne negiraju talenat ruskog oskarovca, ali ga optužuju da on i njegova porodica žele da budu uvek uz vlast, ma ko sedeo u Kremlju i da su pravi majstori da od vlasti “ muzu novac“ za svoje projekte i svoj džep.

Izvor: Večernje novosti B. Vlahović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *