Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČITATE LI VUJAKLIJU

Vujaklijin rečnik je veoma informativan i nezamenjiv je kada zateknemo sebe u jezičkom neznanju… ovako su, otprilike, roditelji objašnjavali deci zašto je najveći rečnik stranih reči i izraza Milana Vujaklije važan i zbog čega krasi police gotovo svake kuće u Srbiji. A vrlo često se dešavalo da umesto pravilno izgovorenog prezimena, autor neprevaziđenog rečnika bude prekršten u – Vukajliju. Međutim, svemogući internet dozvoljava i ovu grešku, a da ne ispadnemo glupi u društvu.

Sajt www.vukajlija.com je mrežni rečnik slenga koji zahvaljujući samopregornom radu tvoraca, posetilaca sajta, najviše liči na izvitoperenu zbirku žargona i fraza srpskog jezika. Dakle, ima dve osnovne razlike od svog „starijeg brata“: pod jedan, Vukajlija se ne bakće sa rečima poput mikrolepidopterologija (bar za sada), i pod dva, vrlo je duhovit, a na trenutke i urnebesno smešan.

Jedna od definicija samog Vukajlije glasi ovako: „Mesto gde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita.“ U skladu sa ovim geslom, „priređivači“ gotovo da nemaju ograničenja u definicijama, pa sve pršti od vickastih pojmova. Evo nekih:

Nepismenost – Veoma prisutna pojava u Srbiji, iako se busamo u grudi kako smo mi veoma obrazovana nacija i kako je naš sistem školovanja odličan.

Niko da uđe ni majku da nam opsuje – Izraz kojim se opisuje manjak potencijalnih kupaca u nekom maloprodajnom objektu.

Primer: Gazda: „Je l’ bilo posla od jutros?“
Radnik: „Ma, niko da uđe ni majku da nam opsuje!“

Moja baba – Omnipotentno biće. Biće koje može da uradi sve ili bilo šta.

Primer: „Ej! Vidi šta ja umem!“
„To? Pa to može i moja baba!“

Moja baba – Komentator u direktnom prenosu meksičkih serija

Nanosekunda – Vreme koje protekne od trenutka kada kažete za koji utisak glasate, do trenutka kada vam Olja Bećković spusti slušalicu!

Nanosekunda – prekovremeno radno vreme u Crnoj Gori

Feministkinje– žene koje se bore za to da se u upotrebu uvedu reči kao što su: poštarkinja, direktorkinja, vojnikinja, kovačkinja, varilica (ženski varilac), vatrogaskinja, metalostrugaruša…

Ekonomija – nauka koja zavisi od ekonomista, koliko i vreme od vremenske prognoze.

Horsovo i vutrohija – Trenutni radni naziv južne srpske pokrajine (pojašnjenje: autor pojma aludira na navodni lanac krijumčarenja droge na Kosmetu)

Beovizija – Muzički festival, gde ima svega osim muzike i hitova. Pobednik ovog festivala ide na Evroviziju, muzički festival gde takođe, uglavnom ima svega osim muzike.

I tako do unedogled. Vukajlija je zanimljiv i zbog zbirke objašnjenja o ličnostima iz zemlje i sveta, neka vrsta leksikona tipa „Ko je ko“. Treba napomenuti da ovaj urnebesni internet rečnik praktično nema cenzuru.

Tako je moguće pročitati podsećanje da je Velja Ilić bio spreman da se udvara Madlen Olbrajt zarad dobrobiti Srbije i da je izjavio da je odrastao uz pesme Samante Foks, iako je imao 30 godina kada se ta pevačica pojavila na američkoj estradi. Recimo, Jelena Karleuša, po Vukajliji, ne drži koncerte na otvorenom jer ne može da naplaćuje izlaz, dok je Vojislav Koštunica „lik koji nije obavešten da je definisan na Vukajliji“. Veoma oštre „definicije“ ne štede nikog, od spisateljice Biljane Srbljanović, preko aktuelnog predsednika („srpski žigolo“), do manje ili više popularnih političara (Čedomir Jovanović ima 16 definicija).

Jasno je da se iza većine pojmova kriju mladi ljudi, srednjoškolci ili studenti koji na svoj način, sa manje ili više uspeha, vežbaju vijuge i stavove. Dovoljno za malo dnevne doze lekovitog humora. Uostalom, što kaže definicija, Vujaklija je „brat od Vukajlije, štreber, bubalica, dosadnjaković“. Pa, kome je do smeha, kome je do učenja…

Izvor: B92/Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *