Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKA BAŠTINA POD ZAŠTITOM UNESKA

Freska iz Manastira Sopoćani

U perspektivi se očekuje da pod svetsku zaštitu budu uvršćene Manasija i Smederevska tvrđava

U Narodnom muzeju u Beogradu juče je predstavljena knjiga „Svetska baština Srbija“ u kojoj su sakupljeni podaci o spomenicima kulture u Srbiji koji se nalaze na listi zaštićene svetske baštine. Knjiga je štampana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, kao deo projekata „Srbija u svetu“ i „Svet u Srbiji “ u izdanju Ministarstva kulture i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a autori knjige su eksperti ovog zavoda.

Direktorka Zavoda Vera Pavlović Lončarski juče je podsetila na to koji su naši spomenici zaštićeni kao dobra svetske baštine: Stari Ras sa Sopoćanima, Petrova crkva kod Novog Pazara, Studenica, Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Pećka patrijaršija (poslednja tri su i na listi spomenika u opasnosti), kao i arheološko nalazište Gamzigrad.

Da su spomenici svetske baštine ponos i priznanje za Srbiju, ali i obaveza za državu i stručnjake, podsetio je predsednik Komisije u oblasti zaštite kulturnih dobara srpskog porekla u inostranstvu Marko Popović, objasnivši da je za skoro svaki od ovih spomenika urađena monografija, a da se u perspektivi očekuje da na listu Uneska budu uvršćene Manasija i Smederevska tvrđava.

Radovan Bigović, profesor Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta, podsetio je da je 2005. godine u Parizu održana donatorska konferencija gde je prikupljeno deset miliona dolara za manastire na Kosovu i Metohiji, o kojima, kako kaže, brigu vode država i Unesko.

– Te svetinje su gradili Srbi, zaveštali su ih bogu, i ko ih nacionalizuje, vrši nasilje nad njima, pa makar to činio pod izgovorom njihove zaštite – rekao je Bigović.

Knjigu „Svetska baština Srbija“, ambasadorka Srbije pri Unesku Zorica Tomić je ocenila kao važnu stavku za pitanje kulturnog i nacionalnog identiteta, a šef diplomatije Vuk Jeremić kulturu jedne zemlje je nazvao „pametnim oružjem“ jer je upravo kultura, kako smatra, najmoćnije oružje u spoljnoj politici jedne države.

Jeremić je dodao da se u našoj diplomatiji vodi velika borba zbog opasnosti da se srpska kulturna dobra preimenuju u kulturno nasleđe Kosova. Očuvanje i obnova naših svetinja jedan je od najvažnijih zadataka vlade u kojem učestvuju Ministarstvo vera, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova – rekao je Jeremić. Prema najavi ministra kulture Nebojše Bradića, knjiga o našim zaštićenim spomenicima biće uskoro predstavljena u regionu kao i na internacionalnim forumima.

Izvor: Politika M. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *