Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJUŽI IZBOR ZA „VITALOVU“ NAGRADU

U najuži izbor kandidata za „Vitalovu“ nagradu „Zlatni suncokret“, za najbolju knjigu objavljenu protekle godine na srpskom govornom području, ušli su Slobodan Vladušić, Đorđe Pisarev i Ljiljana Đurđić, saopštio je danas žiri tog prestižnog književnog priznanja.

Iz vrlo bogate produkcije od skoro 200 naslova, odlučeno je da za 14. „Zlatni suncokret“ konkurišu Vladušićev roman „Forvard“ u izdanju „Stubova kulture“, roman Pisareva „A ako umre pre nego što se probudi“ koji je objavila „Agora“ i knjiga priča Đurđićeve „Svi na kraju kažu mama“, koju je objavio isti izdavač. Žiri u sastavu Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden opredelio se za tri različite knjige, koje „najbolje pokazuju opsege savremene srpske pripovedačke umetnosti, oličene u dometima srednje i novijih generacija…“, navedeno je u obrazloženju.

Roman „Forvard“ tematizuje, u ključu kriminalističkog, antiutopijskog i sajnsfikšn dela „tranzicijske konvulzije i predočava blisku budućnost zarobljenu nasiljem bioinženjeringa i tehnoloških manipulacija“.

Pisarev pripoveda o još delujućim posledicama sukobljavanja na tlu bivše države, „još nerazrešenim u svojim kulturnim i političkim napetostima“, dok je treća knjiga zbirka priča „smeštenih u savremenost, u optiku ženskog pripovedača i njenih jetkih i preciznih opservacija o svetu moderne kulture“.

Zivlak je, na konferenciji za novinare, ocenio da „godina i nije bila tako loša“, napominjući da je najviše knjiga u „znaku refleksija o ratu, pripovedanja o tranzicionim traumama ili o prevaziđenim mitovima“. Istakavši da roman postaje dominantan u domaćoj književnosti, jer je 2009. objavljeno oko 130 knjiga tog žanra, on je naveo da su naročito poezija, pa i književna kritika, esej i književna publicistika očigledno u krizi. Nagradu „Zlatni suncokret“, jedno od najznačajnijih književnih priznanja u Srbiji, dodeljuje već 14. put Fabrika ulja „Vital“ u Vrbasu. Dobitniku pripada novčani iznos od 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, kao i štampanje nagrađene knjige uz honorar.

Odluku o dobitniku žiri će doneti najkasnije do početka februara.

Izvor: Blic online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *