Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

У ЕПИДАУРУСУ УНКОВСКИ ПУЦА НА БОГОВЕ

Наш истакнути режисер на античкој сцени, на задовољство грчке публике, представио ново виђење Еурипидове трагедије

Атина – У античком театру Епидаурус на Пелопонезу, пет хиљада гледалаца су Еурипидову трагедију „Орест“ овог викенда видели у сасвим другом светлу. Савременом, необичном, прилагођеном можда и балканском тренутку. Овог пута овде се пуцало чак и на богове, али је од рикошета, на крају, страдао само обичан народ.

 

То је начин на који је режисер Слободан Унковски у продукцији Националног театра северне Грчке и Атинског фестивала, на античкој сцени у Епидаурусу дочарао Еурипидову трагедију написану пре две и по хиљаде година. Да није погрешио, када се определио за неочекивани обрт, изванредну екипу грчких глумаца, да је био у праву када је прихватио занимљиву сценографију Мете Хочевар, савремене костиме допуњене наочарима за сунце и ешарпама које по виђењу Ангелине Атлагић носе богови и људи, потврдио је аплауз гледалаца.

Они су, очигледно, били задовољни глумом свог миљеника, Лазароса Геаркопулоса, који је тумачио несрећног Ореста који је убио мајку и Електром коју је дочарала Лидија Фотопулу. Унковски их познаје јер је ово трећа представа коју је режирао у Грчкој, али је овог пута отишао испред Еурипидове трагедије и митова, определивши се за савремено финале у коме смртник пуца на богове. Наравно, Аполон остаје недодирљив, меци се одбијају о његове груди али око њега гину смртници.

– За мене је најважније када говорим о овој представи да, иако се све радило у врло сложеном политичком тренутку, компликованим међудржавним односима, публика уме да препозна уметност и одвоји једно од другог. Зато је и успех и пријем грчке трагедије у мојој режији од посебне важности – каже Унковски.

Орест је го, затим у белом оделу са ове сезоне врло „ин“ ешарпом око врата. Лепа Јелена подсећа на гламурозне диве, краљ Менелај носи нешто налик на скупо капетанско одело власника јахте, Пилат је у стилу сафари ратника… Бог Аполон је медијска личност, тајкун са наочарима за сунце који на конференцији за медије и народ, вешто манипулише светом око себе.

– Савремени костим био је покушај да се Еурипид и његова порука пренесу у садашњи тренутак – каже костимограф Ангелина Атлагић и подсећа да је и текст прилагођен идеји да све треба да личи на данашњи свет, на наше проблеме, можда и на Балкан. – Ипак, за мене је највећи изазов била сцена у Епидаурусу јер никада нисам могла да претпоставим да се на тако великом и отвореном простору све чује и, нарочито – види. Сваки детаљ, сваки набор, чак вештачке трепавице – говори Атлагићева.

Редитељ Вида Огњеновић која је у публици била као гост, и сама је била одушевљена сценом древног театра али, како је рекла, много више тишином у којој је пет хиљада људи под отвореним небом умело да испрати оно што је античка драма у савременој режији хтела да им поручи.

Извор: Политика Јасмина Павловић-Стаменић
[објављено: 05/08/2008]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *