Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PIKASO I KLE

Izložba u Bernu

U Muzeju „Paul Kle“ u Bernu (Švajcarska) otvorena je izložba koja se bavi paralelama između stvaralaštva tog slikara i Pabla Pikasa.

Dva velika stvaraoca upoznali su se 1933, kada je Kle sa grupom umetnika posetio pariski atelje svog španskog kolege. Drugi susret dogodio se 1937, u ateljeu nemačko-švajcarskog slikara u Bernu.

Više od 70 godina kasnije, preko 180 eksponata na izložbi „Kle upoznaje Pikasa“, koja će trajati do 26. septembra, otkriva sličnosti u stvaralaštvu ovih velikana moderne umetnosti.

I pre nego što su se upoznali, Kle i Pikaso bavili su se relativno sličnim temama na svojim slikama, o čemu svedoče Kleova slika „Lutka sa ljubičastim banderiljama“ i Pikasov čuveni „Arlekin na crvenoj podlozi“.
Izložba svedoči o tome u kolikoj je meri Pikaso obeležio Kleovo stvaralaštvo, što ilustruje i slika „Počast Pikasu“.

Kle je preuzimao elemente Pikasovog stila, istovremeno negujući različitost „svog rukopisa“ u odnosu na čuvenog Španca i, s druge strane, oscilirajući između divljenja i ironije.

U Bernu je izloženo više skica za čuvene Kleove crteže nalik na dečje, na kojima je prikazano stvorenje koja liči na veliko goveče i koji na ironičan način podsećaju na Pikasovog „Minotaura“. Na velikom broju Kleovih portreta primetni su i drugi elementi omiljeni Pikasu – asimetrija lica ili iskolačene oči, koje je Kle koristio na sopstveni način, uključujući blaže crte lica.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *