Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UVOD U PROSLAVU JUBILEJA

U Gamzigradu održan naučni skup „Hrišćansko nasleđe Romulijane“

Zaječar, Beograd – Kao uvod u obeležavanje 1.700 godišnjice Milanskog edikta kojim je hrišćanstvo u Rimskom carstvu priznato za ravnopravnu religiju u kasno antičkom arheološkom nalazištu Feliks Romulijana tokom prošlog vikenda održan je trodnevni naučni skup pod nazivom „Hrišćansko nasleđe Romulijane“, koji su organizovali SPC i opštinske vlasti u Zaječaru.

Kako je saopšteno iz Eparhije timočke, učesnici naučnog skupa govorili su o značaju „Ukaza tolerancije vera“ koji je 311, dve godine pre Milanskog edikta, doneo rimski tetrarh Galerije, do tada najveći progonitelj hrišćana, a koji je ovim Ukazom pred samu smrt priznao hrišćanstvo. Na skupu su učestvovali predstavnici SPC, Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta, Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, Narodnog muzeja u Zaječaru, a organizovan je i okrugli sto na temu „Od rimske tolerancije do evropskog razumevanja“.

Patrijarh srpski Irinej poručio je da ovaj skup „priprema za obeležavanje 1.700. godišnjice Milanskog edikta, koji predstavlja novu stranicu u istoriji i kulturi Evrope i Azije, kao i preokret u istoriji hrišćanstva“. Rimska carska palata Feliks Romulijana deo je arheološkog nalazišta Gamzigrad, od juna 2007. nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Gamzigrad je bio rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, Dioklecijanovog zeta. Palata je nazvana po Galerijevoj majci Romuli, a rimski carevi iz 4. veka Galerijev posed prepustili su hrišćanskoj crkvi. Poslednji rimski imperator i prvi vizantijski car Justinijan Prvi u 6. vekuje obnovio Romulijanu kao pograničnu tvrđavu, koja je pod najezdom Slovena napuštena. Unutar grada nalazili su se: palata, dva paganske hrama i tri hrišćanske crkve, kao i druge građevine. Podni mozaici Gamzigrada spadaju u vrh kasnoantičkih umetničkih ostvarenja.

Izvor: Danas J. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *