Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CENTAR SVETA KLASIČNE GITARE

Guitar Art Festival od 11. do 16. marta 15. put

Beograd – Ovogodišnji 15. Guitar Art Festival (GAF) održaće se od 11. do 16. marta na više lokacija u Beogradu. Čak pet koncertnih večeri ove godine održaće se u Domu omladine Beograda, kulturnoj i obrazovnoj instituciji koja ove godine, nizom programa među kojima je i međunarodni festival gitare, slavi 50 godina rada.

Publici u velikoj sali predstaviće se brojni umetnici među kojima su Badi Asad, Izabel Noronja, Johan Miler, Katona Tvins, Eliot Fisk i brojni drugi. Posebno mesto u programu ipak zauzima veliki i dvostruki džez i flamenko koncert u velikoj sali Sava centra 15. marta, kada će na istoj pozornici nastupiti sve popularniji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom, te francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji čuvenog „gypsy jazz“ kvarteta koji predvodi Hono Vinterštajn.

– Beograd je sa GAF-om centar sveta klasične gitare. Osim najvećih majstora ovog instrumenata, tokom ovih godina, doveli smo i oko 2.300 đaka iz 38 zemalja. Kao i do sada, očekuju nas vrhunski muzičari, posvetićemo se mladim, talentovanim gitarskim entuzijastama kroz radionice, masterklasove, a tu je i vrhunski žiri… – najavio je direktor GAF Boško Radojković na jučerašnjoj konferenciji za medije.

GAF će otvoriti nastup Naxus trio od 20 sati, a potom čuvena Badi Asad u 21 u Velikoj sali DOB. Narednog dana, 12. marta, nastupaju Jonanes Miler, Lukaš Kuropačevski i Duo Ivanović & Kontaxis. U četvrtak su koncerti Jelice Mijanović, Eduarda Fernandeza i Ansambla Anonimus 4… Sara Lazarus sa Winterstein kvartetom nastupa 15. marta u 20 sati u Sava centru. Za detaljan program koncerata, takmičenja i radionica pogledajte www.gaf.rs/sr/

GAF u brojkama

Organizacija jednog od najvećih i najznačajnijih gitarskih festivala u Evropi, GAF, objavila je doprinos ove fešte tokom prethodnih 15 godina u brojkama: 330 programa iz 44 zemlje, 240 koncerata u 14 koncertnih sala sa oko 128 hiljada posetilaca. 4.200 majstorskih radionica u 45 dana, 1.050 takmičara u devet kategorija. Za ovo vreme dodeljeno je 450 nagrada u vrednosti 250 hiljada evra, 32 ručno pravljene gitare…

Prva nagrada na takmičenju u 6. kategoriji takmičara biće gitara, ručni rad iz Zbigniew Gnatek graditeljske kuće iz Australije, koja vredi 7.500 evra.

Izvor: Danas/ A. V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *