Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVA ENCIKLOPEDIJSKA IZDANJA IZ IZDAVAČKE KUĆE „MONO MANJANA“ U NAŠIM KNJIŽARAMA

Otkrivanje istorije čovečanstva

Izdavačka kuća „Mono Manjana“ u susret predstojećem sajmu knjiga objavila je nekoliko novih enciklopedijskih izdanja. Među najnovijim naslovima je „Istorija čovečanstva-začeci modernog sveta“. Ovaj tom, osmi po redu posvećen začecima modernog sveta ima posebno mesto u istoriji čovečanstva jer obuhvata onaj period u kojem su položani temelji epohe u kojoj i danas živimo. Reč je o XVI,XVII i XVIII veku, vremenu renesanse, baroka i prosvetiteljstva. Gotovo da nikada nisu nastala veća dela i značajnija otkrića, ali je opet bilo toliko nepravde, nesreće i patnje, naročito u „novim zemljama“.

Prvi put je čovečanstvo suočeno s celinom sveta i svim svojim oblicima, otkrivena je antička prošlost, a svet je postao spreman za uspon i razvoj kakav do tada nije zabeležen. U niski enciklopedijskih naslova ovog izdavača našla se i knjiga „Istorija čovečanstva-kulture starih američkih naroda“. Delo grupe autora otkriva „svet prekolumbovske Amerike kao mesto civilizacija koje su ostvarila velika otkrića u astronomiji, matematici, arhitekturi, nauci, tehnici i dala velika umetnička dela, a za samo nekoliko godine taj svet su razorili španski osvajači. Ipak, ostaci gradova, građevina, kanala, kodeksa i drugih tvorevina materijalne i duhovne kulture svedoče o tome da su narodi američkog kontinenta dosegli izuzetno visok nivo kulturnog i društvenog razvoja.

Tu je i enciklopedija „Velike zagonetke čovečanstva“, koja pruža odgonetke na mnoga pitanja i mnoge tajne, od nestalog kontinenta Atlantide, od koje je ostao mit, do Velike sibirske eksplozije, koja se desila nedavno a opet niko ne zna šta se dogodilo, od nerazrešenih misterija šamanskih kultova i čarobnjaštva do zagonetki zvezda i letećih tanjira – sve što bismo voleli da razumemo, ali se pomalo nadamo i da će zauvek ostati obavijeno neprozirnim velom tajne, objedinjeno je u ovoj pažljivo i atraktivno pripremljenoj knjizi. Uzbudljiva pripovest o istoriji civilizacije, počev od velikih tajni koje su od najdavnijih vremena intrigirale ljude.

Kroz traganje za odgovorima i rešenjima ova knjiga daje pregled istraživanja i otkrića koja su utvrdila sliku modernog sveta. Knjiga je podeljena na šest oblasti, prvu koja govori o mogućim kontinentima, tajanstvenim narodima i društvima, mestima nestalim bez traga, simboličkim jezicima, proricanjima i računanju, zapisima na koži, zagonetnim, neverovatnim, neobičnim ličnostima, zagonetkama arhitekture, tehnologije, uma, neobjašnjivim događajima, eksperimentima, nestancima, katastrofama..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *