Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL FANTASTIČNOG FILMA U ZAGREBU

U Zagrebu je 2. jula otvoren prvi Festival fantastičnoga filma (Fantastic Zagreb Film Festival), na kome će publika do 9. jula imati priliku da u šest programa vidi filmove naučne fantastike, horora i trilere iz celog sveta, među kojima će biti i oni snimljeni u Jugoslaviji, ali i Srbiji.

Program „Panorama“ donosi pet filmova aktualne svetske produkcije, a u programu „Orient Ekspres“ prikazaće se filmovi iz Japana i Južne Koreje koji u tom žanru imaju dugu tradiciju.

U okviru programa „Ponoćno ludilo“ biće prikazani filmovi strave i užasa, kao i retrospektiva japanskog eksploatacijskog filma, a gledaoci će imati priliku da u dve večeri vide deset 50-minutnih epizoda TV serije „Igra prestola“.

Retrospektiva „YU fantastika“ donosi šest filmova nastalih između 50-ih i 90-ih godina prošlog veka, koji su danas kultni filmovi, od kojih su neki u svoje vreme bili, blago rečeno kontroverzni i izazivali reagovanja, pre svega partijskih komiteta.

Vremenski najstariji je „Čudotvorni mač“ Vojislava Nanovića, a tu su i dva filma Đorđa Kadijevića, prvi jugoslovenski horor film „Leptirica“ iz 1973. i „Sveto mesto“ koji zbog ratnih okolnosti nije bio šire prikazan. Tu je i drugi jugoslovenski horor film „Izbavitelj“ iz 1976. Krste Papića, „Gosti iz galaksije“ oskarovca Dušana Vukotića i „Ritam zločina“ Zorana Tadića.

„Prikazivanje filmova jugoslovenske kinematografije na ovogodišnjem festivalu, koji smo označili kao nulti, tek je najava prikazivanja filmova na našim narednim festivalima, s obzirom na postojanje produkcije fantastičnih i horor filmova u regionu, pogotovo u Srbiji“, rekao je jedan od čelnih ljudi festivala, kodirektor programa Vanja Vascarac.

On je odabrao filmove u ovom programu, ali i ukazao na obiman fundus filmova od pre 90-ih u žanru fantastike i horora koji bi se takođe mogao naći na repertoaru.

Vascarac je naglasio i da bi produkcija Srbije i nekih drugih zemalja regiona unazad 10-20 godina, takođe trebalo da nađe mesto na toj filmskoj smotri

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *