Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OMLADINSKA FILHARMONIJA OSVOJILA PRVO MESTO

sa jednog od nastupa Omladinske filharmonije iz Niša „Naissus“

Omladinska filharmonija grada Niša „Naissus“ osvojila je prvo mesto na Međunarodnom takmičenju omladinskih horova i orkestara u Pragu.

Nastupom u Nacionalnom domu u Pragu, u katedoriji „simfonijski orkestar“ Omladinska filharmonija je osvojila „zlatni nivo“ pod dirigentskom palicom Zorana Andrića.

– Krenuli smo sa ciljem da budemo prvi. Uložli smo mnogo truda i naporno smo vežbali. Znamo koliko vredimo i drago nam je da smo to uspeli da pokažemo – rekao je Nikola Ćirić, jedan od članova Filharmonije.

Na takmičenju je učestvovalo oko 700 izvođača iz 8 zemalja, a filharmonija „Naissus“ je bila jedini predstavnik iz Srbije.

– Mnogo nam je značilo što smo upoznali ljude iz drugih zemalja, razmenili iskustva i ostvarili neka nova prijateljstva. Uspeli smo da predstavimo Srbiju na pravi način – dodao je Nikola.

Posle nekoliko dana u Pragu, članovi filharmonije su obišli su Beč.

Nastup u Pragu je četvrti internacionalni, a pre toga Filharmonija je gostovala u Sofiji i dva puta u Italiji.

Na Svetski dan muzike Omladinska filharmonija pokloniće Nišlijama Dvoržakovu simfioniju „Iz novog sveta“, koja je jedna od najkomplikovanijih i najsloženijih simfonija za izvođenje.

U avgustu ih očekuje turneja po Italiji, u toku su dogovori za gostovanja u Moskvi i Kini, a pregovara se za mnoge turneje širom sveta.

Omladinska filharmonija grada Niša „Naissus“ osnovana je pre manje od dve godine i ima 50 članova, ali je za kratko vreme svojim kvalitetnim nastupima postigla zapažene uspehe u oduševila mnoge širom zemlje.

Izvor: Južne vesti Jelena Cvetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *