Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVENI OSTACI NEPOZNATOG NARODA U MEKSIKU

Foto: AP-Ilustracija

Grobovi i ljudski ostaci pripadnika naroda koji je živeo pre više od 1.000 godina i koji još nije identifikovan, otkriveni su u planinama na severu Meksika, saopštila je nacionalna služba za arheologiju.

Ljudski ostaci pronađeni su u pećinama u planinskom lancu Tarahumara, u državi Čiuaua, koja se graniči sa SAD, navodi se u saopštenje arheologa Instituta za antolopologiju i istoriju Meksika. „U plitkim pećinama u ponoru Sinforosa pronađeno je desetak lokacija za stanovanje i sahranjivanje, od kojih su neke starije od hiljadu godina“, piše u saopštenju.

Ljudski ostaci u grobovima bili su „umotani u pokrivače od biljnih vlakana, vezane konopcima i zakopčani drvenim iglama“ i „sahranjeni su uz ponude – keramičke predmete“, preciziraju naučnici. Istraživači će sada pokušati da identifikuju narod koji je živeo u tim pećinama između 1000. i 1450. godine, a koje su kasnije
naselili pripadnici drugih naroda čiji su ostaci iz perioda između 16. i 17. veka takođe pronađeni u pećinama.
Ti „moderniji“ ostaci potiču verovatno od pripadnika naroda Tubar koji se sklonio u planine da bi izbegao pokrštavanje kad su sa konkistadorima stigli katolički sveštenici.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *