Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TELO ALPINISTE ZAROBLJENO U SNEGU I LEDU

TELO ALPINISTE ZAROBLJENO U SNEGU I LEDU

Dren Mandić (32) iz Subotice poginuo je na završnom usponu na vrh Himalaja K2, kada se okliznuo i pao sa visine od nekoliko stotina metara

Subotički alpinista Dren Mandić (32) poginuo je prilikom uspona na vrh Himalaja K2, na delu zvanom „Grlić flaše“, kada se okliznuo i pao sa visine od nekoliko stotina metara!

Tragedija se dogodila u petak na završnom usponu ka vrhu, na visini od 8.200 metara. Ekspedicija „Srbija – K2 2008″ je posle tragedije prekinuta, a četvorica Mandićevih kolega iz „Vojvođanske ekspedicije“ vratila su se u bazni kamp.

Zona smrti

Kako je za Press potvrdio alpinista Nikola Kujundžić iz Subotice, šestorica stranih alpinista, među kojima su Holanđani, Korejac i Nemac, probila su se na vrh, ali su posle nevremena koje ih je zadesilo prilikom povratka ostali zarobljeni na vrhu Himalaja! Kujundžić, koji je i sam učestvovao u nekoliko ekspedicija, kaže da se deo uspona na kome je pao Mandić u žargonu zove „zona smrti“, jer je izuzetno opasan.

– U kontaktu sam sa članovima naše ekipe, koji su mi u mejlu napisali da se Mandić najverovatnije u jednom trenutku okliznuo i pao sa visine od nekoliko stotina metara. Taj deo uspona je rizičan i ko uspe da ga pređe, uglavnom uspe da osvoji i sam vrh K2. Stranci koji su se probili do samog vrha ostali su zarobljeni prilikom povratka, na visini od 8.300 metara. Dok su se spuštali dole, zadesilo ih je nevreme i odvalilo se parče ledenog brega koje im je onemogućilo da nastave put – kaže Kujundžić.

Čine sve da pomognu

Posle nesreće preostali članovi alpinističkog tima Predrag Zagorac, Iso Planić, Milivoj Erdeljan i Miodrag Jovović uputili su se ka baznom kampu na Himalajima. Baza je obaveštena o nesreći našeg alpiniste, kao i o incidentu koji je zadesio strane planinare i ulaže maksimalne napore da im obezbedi pomoć. Ekspedicija „Srbija K2 2008″ krenula je iz Subotice početkom juna. Milivoj Erdeljan, Iso Planić, Dren Mandić i Predrag Zagorac su u ponedeljak, 2. juna, krenuli na K2. Ispratili su ih porodice i prijatelji, a njihovi drugovi iz matičnog kluba „Spartak“ su uoči odlaska napravili foto-album na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Kodeks alpinista – telo ostaje na planini

Telo nastradalog Mandića najverovatnije će zauvek ostati na Himalajima, jer je zasad nepoznato da li je zatrpano snegom i da li ga je moguće izvući. Inače, ukoliko neki alpinista izgubi život prilikom uspona na vrh ili silaska sa planine, prema nepisanom kodeksu, njegovo telo se ostavlja u večnom snegu i ledu.

Pripreme za uspon na K2 trajale su od 2002, kada je usponom na Kilimandžaro počeo projekat Everest. Mandić je rođen 1976, a član subotičkog Planinarskog kluba „Spartak“ postao je 2003. Učestvovao je u ekspedicijama na Ararat, Elbrus i Brod-Pik.

NA HIMALAJIMA POGINULO 350 LJUDI

Samo na Mont Everestu život je izgubilo 170 osoba, dok je na celim Himalajima nastradalo više od 350 alpinista. Posle nesreća, tela alpinista u većini slučajeva ostaju zauvek na Himalajima, jer je u uslovima koji vladaju tamo teško osloboditi tela zatrpana snegom i ledom i spustiti ih u bazni kamp. Osim toga, većina alpinista zbog časti želi da ostane sahranjena tamo!

Izvor: Press on line (S. DŽ. S.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *