Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GITARIJADA PREŽIVELA NIZAK “UDARAC“

Uprkos niskim „udarcima“ i problemima koju su snašli 42. Gitarijadu preko 3.000 ljubitelja oštrog zvuka burno je pozdravilo u subotu uveče „Disciplinu kičme“ i Đorđa Davida, dok je pravo oduševljenje izazvao nastup slovenačke grupe „Lajbah“. Pomoćni fudbalski teren, koji se nalazi u neposrednoj blizini gradskog stadiona, pokazao se kao odlično rešenje za održavanje koncerta, a i bez generalnog medijskog sponzora i glavnog donatora zaječarska rok fešta je uspela da održi kontinuitet i poboljša kvalitet, koji je spao na najniže grane prošle godine.

U takmičarskom delu nastupilo je 12 demo bendova iz cele Srbije. Prema oceni žirija najbolja je bila beogradska grupa „Magma“, dok je publika izglasila zaječarski bend „Hej-tek“. Pobedničkom bendu pripada novčana nagrada od 100.000 dinara, dok će pobednička grupa po oceni publike dobiti 50.000 dinara. Pevač „Magme“ Jovan Dorkin kaže da ovaj bend postoji od 1997. godine, ali da je vremenom menjao i sastav, i vrstu muzike.

– Ne mogu da opišem naše uzbuđenje, zaista nismo oekivali pobedu. Gitarijada je prolazila kroz razne „šokove“ i pravo je iznenađenje koliko je večeras bilo publike – kaže Dorkin i dodaje da u ovom sastavu sviraju od 2004. godine.- Probe držimo u podrumu SKC-a. Najznačajniju svirku smo imali nedavno na Demofestu u Banja Luci. Ove pobeda će nam omogućiti da se više čuje o nama i da se mnogo više ljudi upozna sa našom muzikom.

Iako ne postoje precizni podaci, prema usmenim predanjima prva Gitarijada je održana 1966. godine i okupila je bendove iz lokala i Timočke krajine. Svirke su bile u domovima vojske i omladine, dok sale nisu postale pretesne, pa je rok fešta prebačena u Sportski centar na Kraljevici, a iza toga na gradski stadion. Prema škrtim podacima iz 1986. godine, kada je održana 20. jubilarna Gitarijada, do tada je učestvovalo preko 400 demo bendova iz 200 gradova SFRJ. Gitarijada je počela da raste krajem osamdesetih. Već 1990. godine bilo je 15-ak gostujućih grupa i oko 600 kampera. Dve godine kasnije prodata je 20.000 ulaznica, prodato je 20.000 ulaznica, a prvi kamperi, iako je politička situacija počela da se zahuktava, stigli su iz Maribora, Rijeke, Gostivara, Skoplja, Drvara i Kotora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *